György napja van. | 2024.04.24

Szoborparkot avattak a Zsolnay Kulturális Negyedben Pécsett

2016-06-01 13:26:00

Hat alkotásból álló szoborparkot avattak fel szerdán a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, a többségében absztrakt munkákat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának szobrászhallgatói készítették.

    Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az ünnepségen kiváló döntésnek nevezte, hogy a művészeti kar a negyedbe került, működésével annak "markáns arcélt" ad. Az új szoborparknak köszönhetően a létesítmény területén tanuló tehetséges szobrászművész hallgatók kapnak bemutatkozási lehetőséget a közönség előtt, miközben a Zsolnay-negyed "kulturális erősségét" is növelik - tette hozzá.
    Lakner Tamás, a megalakulásának húszéves jubileumát idén ünneplő kar dékánja kiemelte: az új szoborpark környezete alkalmas arra, hogy a művek "igazi befogadói átélése" lehetővé váljon, egyúttal reményének adott hangot, hogy a gyűjtemény a jövőben tovább bővülhet majd.
    Vincze Balázs, a negyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezető igazgatója a szoborpark bővítésének folytatásáról biztosította közönséget. Jelezte, hogy az egyetem - ennek megvalósításához felhasználni kívánt - pályázati forrásait a ZSÖK fogja kiegészíti.
    Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a művészeti kar szobrászművészeti tanszékén az elmúlt évek során számos olyan műtárgy született, amelyek megérettek köztéren történő bemutatásra. A szoborparkban egyelőre hat mű kapott helyet, többségük kőből készült, de egy beton alkotás is látható közöttük. A tanszék elmúlt húszéves történetének kiemelkedő kültéri munkái reprezentálják az attól néhány méterre található épületben zajló művészeti munkát.
    Az alkotások között szerepelnek graduális képzésben részt vevő hallgatók munkái, diplomamunkák és a doktori iskola gyűjteményének néhány darabja is.
    A művek időben nagy periódust reprezentálnak, a legrégebbi alkotás húsz éve készült, a legújabb darab pedig tavaly. A kiállított szobrok Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba, és Váraljai László alkotásai.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány