Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kárpátaljai ukrán hírportál: provokáció a magyarok Vereckei-hágóra tervezett trianoni megemlékezése

2016-05-28 15:45:00

 

Kétségtelen, hogy a magyarok a Vereckei-hágóra tervezett június 3-i trianoni megemlékezésükkel ismét konfliktust provokálnak az ukrán hazafiakkal szemben - írta szombaton a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

    Az orgánum szerint a magyarországi Jobbik "jobboldali radikális párt" az idén június 3-án az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés soros évfordulója alkalmából akciót szervez a Vereckei-hágóra Hazatérés. Magyarok a Vereckei-hágón címmel. A hírportál azt állítja, hogy a rendezvény szervezésével Kovács Dezsőt, a párt tagját - Kovács Béla európai parlamenti képviselő (időközben bezárt) beregszászi irodájának vezetőjét - bízták meg. "Hogy az esemény mennyire fontos számukra, már abból is látszik, hogy Magyarország valamennyi ukránellenes hírközlő eszköze széles körű reklámkampányba kezdett olyan +üzenettel+, miszerint ez Nagy-Magyarország visszaállításának a kezdete" - olvasható a cikkben.
    A híroldal szerint az esemény jelentőségének és médiavisszhangjának növelése érdekében a rendezvény szervezésébe bevonták Mónus József íjász távlövő világbajnokot, aki lövésével megkísérli jelképesen "összekötni a Kárpátok hegyeit a magyar földekkel". "Nem fér kétség hozzá, hogy a magyarok ezzel az akciójukkal ismét konfliktust provokálnak ki az ukrán hazafiakkal szemben. Előre kiszámítható az ő reakciójuk a Nagy Magyar Birodalom visszaállítására irányuló revizionista törekvésekre, amelyek célja a helyzet destabilizálása vidékünkön" - áll az írásban.
    A cikk szerint a tervezett akció lényegében semmilyen ellenvetést sem vált ki a politikai közeg részéről a szomszédos országban, amely szavak szintjén mindig Ukrajna barátjaként állítja be magát. "Vagyis itt kettős mérce alkalmazásáról van szó, amikor feltűnő módon bizonygatják, hogy Magyarország az Ukrajnával való barátságban és jó szomszédságban érdekelt, de a valóságban szeparatizmust és destabilizációt szít ukrán területeken, amelyeket a magyar politikum jelentős része a Nagy-Magyarország visszaállítását célzó revizionista tervezet részének tekint" - zárta írását a kárpátaljai ukrán hírportál.
    A cikkben említett június 3-i, Vereckei-hágóra tervezett rendezvényt a Feszty-Körkép Alapítvány szervezi. A vereckei esemény részét képezi a Feszty Árpád-emlékév alkalmából Kárpátalján magyarországi, erdélyi és helyi diákok részvételével tartott két napos történelmi-kulturális vetélkedőnek, amelynek - a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel (KMPSZ) együttműködve - a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont Beregszászon. Az iskolások a vetélkedő szünetében, június 3-án a Vereckei-hágóra kirándulnak, ahol a tervek szerint Mónus József íjász világbajnok - a magyarok ősei előtti tisztelgésként - rekordkísérletet végrehajtva íjával átlövi a Vereckei-hágót.