Emma napja van. | 2024.04.19

Balog Zoltán meglepődve értesült a kötelezettségszegési eljárásról

2016-05-27 15:53:37

 

Az emberi erőforrások minisztere Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének küldött levelében azt írta, meglepődve értesült az oktatási szegregáció témájában indított kötelezettségszegési eljárásról, mivel Magyarország az elmúlt mintegy másfél évben többször bizonyította együttműködési szándékát és törekvését a bizottság aggályainak kezelésére.

    Balog Zoltán a pénteken az MTI-hez eljuttatott levélben arra reagált, hogy az Európai Bizottság csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt.
    A miniszter levelében azt írta: véleménye szerint az Európai Bizottság és Magyarország között hosszabb ideje tartó párbeszéd során (amelynek legutóbbi állomása a Frans Timmermansszal május 17-én folytatott "pozitív hangvételű brüsszeli egyeztetés" volt) magyar részről többször tanúbizonyságot tettek együttműködési készségükről, törekvésükről a bizottság aggályainak kezelésére.
    A tárcavezető felidézte: a május 17-ei találkozó előtt levélben tájékoztatta az alelnököt és Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztost a törvényi szintű magyar módosító javaslatokról, amelyekkel a többi között az egyenlő bánásmódról szóló 2003-as törvény módosítására tett javaslatot azért, hogy annak ne lehessen az egyenlő bánásmód elvével ellentétes értelmezése.
    Személyes találkozásukkor pedig - fűzte hozzá - Palkovics László oktatási államtitkárral közösen ismertették a tervezett módosítások részleteit, és megerősítették, hogy nyitottak a törvénymódosítások szövegéről további szakértői egyeztetésekre.
    A miniszter közölte: emellett bemutatták a szegregáció elleni küzdelemhez és a minőségi oktatás követelményeinek megerősítéséhez kapcsolódó megkezdett és tervezett kormányzati intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy továbbfejlesszék a minőségi alaptantervi, nemzetiségi és vallási oktatást, amely mentes a hátrányos megkülönböztetés minden formájától, és azt, hogy ehhez a gyermekek, köztük a roma gyermekek is hozzáférhessenek.
    Balog Zoltán levelében úgy fogalmazott: azért is áll értetlenül a bizottság döntése előtt, mivel az alelnök a találkozón hangsúlyozta: "nem érdeke a konfrontáció ebben az ügyben", a magyar félhez hasonlóan a megoldást szeretné megtalálni. A miniszter szerint ennek legjobb módja a párbeszéd érdemi folytatása.
    Közölte: az ország természetesen megvizsgálja a kötelezettségszegési eljárást megindító levélben felvetett kérdéseket, aggályokat, és az eljárás menete szerinti hatvan napon belül megküldi a hivatalos választ, amely reményeik szerint meghozza az ügy mielőbbi megnyugtató rendezését és eloszlatja a bizottság kételyeit, hogy Magyarország elkötelezett a romák integrációja mellett.
    A miniszter jelezte, véleménye szerint a magyar együttműködési szándék "egyértelmű jelének kimutatása" ellenére megindított eljárás "nem járul hozzá" a bizottság és az ország közötti bizalom erősítéséhez, ami pedig közös érdek lenne.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó