Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tőkés László: Ne kaphassanak egyházi tisztséget a Securitate volt kollaboránsai

2016-05-27 13:09:30

 

Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján kezdeményezte, hogy ne legyenek egyházi tisztségekbe választhatók azok, akik 1989 előtt együttműködtek a román kommunista hatalom politikai rendőrségével, a Securitatéval.

    Tőkés László elmondta: bár a KREK annak idején éllovasa volt az egyházi átvilágításnak, a folyamat az utóbbi években szinte teljesen leállt. A volt püspök aggasztónak találta, hogy az egyházi főhatóság nem indított fegyelmi eljárást azok ellen, akikről bizonyítást nyert, hogy együttműködtek a Securitatéval, vagy a politikai rendőrség fizetett ügynökei voltak, és némelyikük újraválasztása útjába sem gördített akadályt. Az egyházkerületben az ősz folyamán tartanak választásokat.
    Tőkés László örvendetes fejleménynek tartotta, hogy a román képviselőház hallgatólagosan elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy azokat is újra átvilágítsák, akikről korábban az illetékes hatóság a rendelkezésére álló akták alapján azt állapította meg, hogy nem működtek együtt. A tervezet szenátusi vitája és elfogadása azonban még hátra van.
    A lelkész-politikus fontosnak tartotta, hogy a politikai közéletre is kiterjedjen az átvilágítás. "A kollaboránsokat ki kellene iktatni az egyházból is a jelöltek közül is" - utalt arra, hogy ősszel parlamenti választásokat tartanak Romániában.
    A volt püspök szerint a romániai rendszerváltozás azért torzult el, mert a társadalomba továbbra is beépülnek a titkosszolgálat volt ügynökei és kollaboránsai.
    "Új építkezéshez el kell takarítani a régi romokat. A kollaboráció maradványaitól is meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy új társadalom épüljön fel" - tette hozzá Tőkés László.