Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hősök napja - Díszlövéssel is emlékeznek a magyar hősökre

2016-05-27 08:10:00

 

A hősök napja alkalmából ünnepséget rendeznek vasárnap Budapesten, a Hősök terén. Emiatt a környéken forgalomkorlátozásokra kell számítani.

 

    A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala az MTI-vel közölte: vasárnap délelőtt a Hősök emlékkövénél a díszszázad tiszteletadásával kezdődik az ünnepség. Beszédet mond Simicskó István honvédelmi miniszter és fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az ünnepségen egy második világháborús lövegből négy díszlövést is leadnak. Ez - mint kiemelték - teljesen biztonságos, de várhatóan erős zajhatással és füsttel jár majd. Emiatt a szervezők a környékbeli lakók és járókelők megértését kérik.
    A programok miatt vasárnap reggel 8 órától délig le lesz zárva a Kós Károly sétány a Hősök tere és a Hermina út között. Forgalomkorlátozásra kell számítani továbbá az Állatkerti körútnak a Hősök tere és a Gundel Károly út közötti szakaszán, valamint a Hősök tere körüli úttesten. Emellett már szombat este 8 órától tilos lesz megállni és várakozni a Hősök tere teljes területén, az Állatkerti körúton, valamint az Ötvenhatosok terén, a Műcsarnok melletti buszparkoló teljes területén. 
    Az Országgyűlés a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvényben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.