Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Orvostechnikai Szövetség több területen javasol változást

2016-05-26 20:11:00

 A finanszírozás, az orvostechnikai eszközök befogadása és a közbeszerzés területét érintően fogalmazott meg javaslatokat az Orvostechnikai Szövetség csütörtöki közgyűlésén, Budapesten.

    Hornyák László, a szervezet elnöke előadásában úgy fogalmazott, fontos lenne megteremteni a szükséges finanszírozás jogszabályi alapját. Hozzátette: az elmúlt évek alatt a finanszírozás számos ponton javult, ugyanakkor sem a mérték, sem a módszer nem a legmegfelelőbb.
    A szövetség vezetője a közbeszerzési rendszerről szólva úgy fogalmazott, központosított helyett célszerűbb lenne a területi vagy az intézménycsoportos tenderek kiírása, és véleménye szerint meg kell szüntetni a büntetés-végrehajtási intézetek részvételét az egészségügyi közbeszerzésekben, továbbá a nem etikus cégeket ki kellene zárni a támogatási eljárásból.
    A gyógyászatisegédeszköz-kassza jövő évi 60 milliárd forintos összegéről azt mondta, ez több, mint a "reális költés". Azonban hozzátette, hogy a támogatási rendszer fejlesztésének forrásai nem láthatók, továbbra sem megoldott a fekvőbeteg-ellátás megfelelő finanszírozása, így folyamatos az intézményi adósság újratermelődése.
    Közölte, a korábbi javaslataikkal szemben most nem időszerű a teljes segédeszköz-támogatás rendszerszintű átalakítása, de az orvostechnikai eszközök befogadási eljárásán gyorsítani kellene. Jelezte, 2010 óta 24 befogadási kérelmet nyújtottak be a cégek, ezek közül 6-ot megszüntettek, 4 van folyamatban, tehát mindössze 14 eljárás zárult le. Ugyanakkor a befogadott technológiák nem kaptak címzett finanszírozást - tette hozzá.
    Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a közgyűlésen úgy fogalmazott, hogy a háttérintézmények összevonása és az ágazati sztrájktárgyalások "időt és energiát" vettek el az ágazat más területeiről, így a gyógyászati segédeszközökéről.
    Emlékeztetett arra, a kormány a jövő évi költségvetésben minden eddiginél nagyobb összeget irányzott elő működésre és bérre.