Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nemzetközi rajz- és videópályázatot hirdet a FAO

2016-05-25 14:55:45

 

Nemzetközi rajz- és videópályázatot hirdet 5 és 19 év közötti fiatalok számára az élelmezési világnap alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

    A szervezet Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának közleménye szerint a pályázat témája, hogy miként oldható meg a Föld növekvő lakosságának ellátása a klímaváltozás hatásai ellenére. 2050-re ugyanis a Föld teljes népessége eléri a 9 milliárd főt, ennyi ember ellátásához a FAO becslése szerint 60 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, miközben a mezőgazdasági termények javát előállító kis és családi gazdaságokat sújtja leginkább az éghajlatváltozás.
    A pályázatra - amelynek egyik tavalyi győztese Kluge Ida Berta 11 éves székesfehérvári diák volt A segítő kezek című rajzával - az iskolások beszkennelt papírra készült rajzait, festményeit, vagy eleve digitálisan készült vizuális műveit is várják. Az idei pályázat újítása, hogy a 13 és 19 év közötti korosztály legfeljebb egyperces videókkal is indulhat. A pályázat beadási határideje szeptember 30.
    A pályázat részleteiről a FAO internetes oldalán (www.fao.org) tájékozódhatnak az érdeklődők - olvasható a közleményben, amely felidézi: az ENSZ 1979-ben magyar javaslatra nyilvánította élelmezési világnappá október 16-át, amely egyben a FAO alapításának napja is.