Gedeon napja van. | 2024.03.28

Érettségi - befejeződtek az írásbelik, hamarosan megkezdődnek az emelt szintű szóbelik

2016-05-25 10:58:14

 Lezárultak az írásbeli érettségi vizsgák, és június 2-án megkezdődnek az emelt szintű szóbelik - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

    A tanév rendjében meghatározott 16 nap alatt 1.161 vizsgahelyszínen mintegy 112 ezer érettségiző írásbeli vizsgáit tartották.
    Az írásbelik megszervezése során az Oktatási Hivatal (OH) 952 610 feladatlapot és CD-t csomagolt be közel 37 229 biztonsági fóliatasakba, és juttatott el az érettségizők számára 7 442 dobozban, időben a helyszínekre.
    A csomagolás és a kiszállítás "gyakorlatilag hibamentes" volt - írták.
    A tájékoztatás szerint az írásbelik feladatlapjai valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu), így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Május 25-én délután 2 órától már mind az 520 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a fenti honlapon.
    A vizsgadolgozatok kijavítása után a diákok saját iskolájukban megtekinthetik dolgozataikat és - amennyiben úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt - észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes, május 31-a. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje az iskola döntésétől függően, ettől eltérhet.
    Azok a diákok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, a vizsgabehívójukról illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat. A megtekintés ideje számukra - a vizsga szintjétől függetlenül - szintén május 31-e.
    Az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka június 2. és 9. között lesz (több mint 43 ezer szóbeli vizsga, 164 vizsgahelyszínen, 2.866 tantárgyi bizottság előtt).
    Az érettségizők emelt szinten 79-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, illetve fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a KH-k közreműködésével juttatja el a három fős tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.
    A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező KH megküld az illetékes érettségi vizsgabizottság részére.
    Az emelt szintű szóbeliket követően, június 13-átől 24-éig tartják majd a középiskolákban a középszintű szóbeliket.