Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fogyasztóvédelem: kevesebb panasz érkezett a telekommunikációs szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokra tavaly

2016-05-25 11:56:00

 Tavaly összesen 2539 fogyasztói panasz érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) a különböző elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal kapcsolatban, ez 5 százalékkal kevesebb az előző évinél - közölte a hatóság szerdán.

    A kifogások legtöbbször a televízió, telefon vagy internetszolgáltatók ügyfélszolgálatára, panaszkezelésére vagy megtévesztő tájékoztatásra érkeztek.
    Panaszkezelés és ügyfélszolgálat felkeresése során a leggyakoribb szabálysértés az volt, hogy a panaszra nem válaszoltak, késve válaszoltak, vagy érdemben nem kapott választ a fogyasztó. A telefonos eléréssel rendelkező ügyfélszolgálatokra az 5 percen belüli élőhangos bejelentkezés elmaradására vagy elérhetetlenség miatt tettek panaszt.
    A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közül a legjellemzőbb kifogás tavaly az volt, hogy a fogyasztók szerződéskötéseik során kizárólag az elektronikus hírközlési szolgáltató képviselője által elmondottakra hagyatkoztak. Nem nézték meg az egyedi előfizetői szerződést, nem érdeklődtek a részletszabályokról. Ezután az első számla kézhezvétele során szembesültek olyan jelentős információkkal, amelyek ismeretében nem döntöttek volna a szerződés megkötése mellett.
    A fogyasztóvédelmi hatóságnak 31 esetben kellett a vállalkozásokat köteleznie a jogszerű gyakorlatra, míg 182-szer a kötelezés mellett bírságot is kiszabtak, összesen több mint 30 millió forint értékben.
    A NFH továbbra is körültekintésre hívja fel a fogyasztók figyelmét, ha hírközlési szolgáltatásra kötnek szerződést.