Emma napja van. | 2024.04.19

A kamatcsökkentési ciklus lezárására utal a monetáris tanács

2016-05-24 14:19:11

 

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az alapkamat 0,9 százalékos szintjének tartós fenntartása irányába mutat - írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

    A monetáris tanács értékelése szerint a 15 bázispontos csökkentéssel az irányadó ráta 0,9 százalékos szintje biztosítja az inflációs cél fenntartható elérését és a reálgazdaság megfelelő ösztönzését. Az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta a monetáris tanács, míg az egynapos hitelkamat az alapkamat 15 bázispontos csökkentésével 1,15 százalékra mérséklődött.
    Úgy vélik, átmeneti megtorpanást követően folytatódik a magyar gazdaság növekedése, amelyet azonban változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemeznek, így a hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatású marad. Az infláció tartósan a 3 százalékos jegybanki cél alatt alakul, és csak 2018 első felében ér annak közelébe - jegyezték meg.
    A tanács megítélése szerint a gazdasági növekedést várhatóan az év egészében erős kettősség jellemzi. A mérsékeltebb dinamikát mutató első fél évet követően az év második felében a növekedés érdemi erősödésére számítanak. Az egyedi hatások kifutása, valamint a jegybanki és kormányzati növekedésösztönző intézkedések egyaránt a gazdasági bővülés újbóli élénkülését eredményezik. A növekedéstámogató program, a lakásépítések bővülése valamint az EU-források ütemesebb lehívása a tanács szerint elérhetővé teszi a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradását.
    Az inflációs várakozások túlzottan alacsony szintjéből adódó másodkörös hatások kialakulásának kockázata a beérkezett béradatok alapján csökkent, emellett a jövő évi költségvetési törvényjavaslat is a kibocsátási rés záródásának irányába hat. A javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését.
    A tanács közleményében kitér arra is, hogy az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban enyhén romló hangulat jellemezte a nemzetközi pénzpiacokat. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az, hogy a Fitch nemzetközi hitelminősítő újra befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarország adósbesorolását, hozzájárulhat a kockázati megítélés további javulásához.
    A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. Az előretekintő pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó