Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-05-24 13:14:06

Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa középső területeinek időjárását többközéppontú ciklonrendszer és a hozzájuk tartozó frontok alakítják. Hatásukra a Skandináv-félsziget északi részétől a Kárpát-medencén át egészen az Appennini-félszigetig gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. Az Atlanti-óceán fölött is ciklon örvénylik, amely miatt a Pireneusi-félszigeten is többször felhős az ég, de számottevő csapadékról még nem érkezik jelentés. Szintén sok a felhő és többfelé esős az idő a Fekete-tengertől északra egy sekély ciklonális mezőnek köszönhetően. Ugyanakkor a Brit-szigetek és Franciaország északi része fölött magasnyomású zóna helyezkedik el, arrafelé többnyire napos, száraz az idő. Kelet-Európában a hullámzó frontrendszer előtt még a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, helyenként azonban zápor előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton és északon általában 8 és 18 fok között változik, középen és keleten pedig a délutáni órákra többnyire 20 és 30 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölött elhelyezkedő ciklon lassan kelet felé távolodik, eleinte több helyen, majd elszórtan számíthatunk csapadékra.

    Várható időjárás szerda estig
    -----------------------------
    Kedden eleinte gyakran lesz erősen felhős az ég, majd éjszaka északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, éjszaka már egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet. Szerdán a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, elszórtan alakul ki zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, éjszaka és szerdán helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében kedden is, szerdán is lehetnek viharos széllökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között alakul.