Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin: Moszkva kész a legszorosabb együttműködésre a terrorizmus ellen

2016-05-24 11:15:00

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2016. május 24., kedd (MTI) - Oroszország kész a legszorosabb nemzetközi együttműködésre a terrorizmus elleni küzdelemben - közölte Vlagyimir Putyin elnök kedden a nemzetbiztonsági vezetők grozniji konferenciájának résztvevőihez intézett üzenetében.

Az ENSZ és 75 ország képviselői előtt Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára által felolvasott üzenet szerint Moszkva erre két- és sokoldalú keretek között egyaránt hajlandó. Putyin a tanácskozáson megvitatandó problémák között a terrorizmus és a harcias szélsőségesség mellett a transznacionális bűnözést, az illegális migrációt, a kábítószer-kereskedelmet és az informatikai biztonságot említette meg.
Nyikolaj Patrusev saját felszólalásában kifejtette, hogy Oroszország egy széles terrorellenes front létrehozását javasolja, amely az ENSZ koordinációja mellett, a nemzetközi jog, az egyenjogúság, a szuverenitás és a területi sérthetetlenség tiszteletben tartása, valamint az államok belügyeibe való be nem avatkozás alapján működne. Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára szerint ebben az együttműködésben fel lehetne használni a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harc csecsenföldi tapasztalatait.
Szavai szerint "a csecsen nép, amely a soknemzetiségű Oroszország elválaszthatatlan része, helyesen tudott élni az előtte megnyíló lehetőségekkel, hogy állampolgárok új nemzedékeit nevelje fel, az egészséges nemzetközi közösség egésze számára idegen szélsőséges ideológia kategorikus elutasítása alapján".
Patrusev úgy vélekedett, hogy nem elegendő, ha az államok csak a konfliktusövezetekből visszatérő harcosokra vonatkozó operatív információt osztják meg egymás között. Mint mondta, a bűnüldöző szervek munkájában szükség van "a gyorsan változó fenyegetések hatékony nyilvántartására a migráció szférájában is".
Mint mondta, a migrációs válság megelőzése érdekében az országoknak ki kell nyilvánítaniuk politikai akaratukat, és egyesíteniük kell diplomáciai erőfeszítéseiket. Hangsúlyozta: közösen kell fellépni az ellen, hogy a szervezett bűnözés és a terrorizmus eszközként használhassa fel a virtuális teret. Patrusev kitért rá, hogy az internetet mind gyakrabban használják fel államok destabilizálására, a belügyeikbe való beavatkozásra, nemzeti szuverenitásuk aláásására.
Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője arról beszélt, hogy a "csecsenföldi forgatókönyv" szerzői azt most Szíria, Líbia, Ukrajna és Irak esetében próbálják meg alkalmazni. Megfogalmazása szerint ezen országok némelyike már csak "jogi értelemben létezik, gyakorlatilag elveszítve szuverenitását".
Kadirov bizonyított ténynek nevezte, hogy a csecsenföldi konfliktusban több állam titkosszolgálatai is szerepet játszottak, Oroszország meggyengítése és feldarabolása érdekében.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó