Auguszta napja van. | 2024.03.29

Osztrák elnökválasztás

2016-05-24 10:40:00

Cseh kormányfő: Van der Bellen győzelme felhívás a nyíltságra és türelemre

Prága, 2016. május 24., kedd (MTI) - Alexander Van der Bellen győzelme az osztrák választók felhívása a nyíltságra és türelemre - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az osztrák elnökválasztás eredményéről kedden Prágában újságíróknak nyilatkozva.

"Ugyanakkor az eredmény annak bizonyítéka, hogy az Európát sújtó nem könnyű időkben is lehetséges sikert elérni anélkül, hogy a politikus behódolna a populizmusnak és a nacionalizmusnak" - tette hozzá Sobotka.
A választás eredménye ugyan jó hír Európa számára, de "nem szabad megfeledkeznünk azokról az okokról sem, amelyek miatt Ausztria fele a szélsőjobboldal jelöltjére szavazott" - mutatott rá Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke a Twitteren közölt bejegyzésében.
Az osztrák belügyminisztérium által hétfőn ismertetett eredmények szerint Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független államfőjelölt szoros küzdelemben megnyerte az elnökválasztás vasárnapi második fordulóját az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferrel szemben.