Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: a WHO budapesti központjának létrejötte fokozhatja Magyarország és az ENSZ együttműködését

2016-05-24 10:40:00

Budapest, 2016. május 24., kedd (MTI) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti központjának létrehozása fokozhatja Magyarország és az ENSZ együttműködését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlés ülésén elhangzott expozéjában.

A tárcavezető kiemelte: az ENSZ arra törekedett az elmúlt években, hogy elköltöztessen Genfből szakosított intézményeket és szervezeteket, mert nagyon költségigényes az ottani működésük. Ezért döntött úgy a WHO, hogy genfi funkciói egy részét Budapestre telepíti, vagyis a szervezet humán erőforrásait összehangoló feladatokat ellátó központ költözne ide - magyarázta.
Szijjártó Péter úgy látja, a WHO döntése egy irányba mutat a kormány szándékával, hogy minél több ENSZ- szervezet és nemzetközi intézmény hozza egységeit Magyarországra, hiszen ez jó az országnak, a szakképzett munkaerőnek, amely így nemzetközi jellegű szakmai tapasztalatokat szerezhet, továbbá előnyös szakmai és pénzügyi hatásai vannak az ilyen döntéseknek. Ezért kéri a kormány az Országgyűlés támogatását a kormány és a WHO megállapodásáról szóló törvény kihirdetéséhez - tette hozzá.