Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-05-23 17:47:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

   Várható időjárás kedd estig

    Késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől előbb a Dunántúlon, majd éjszaka a keleti tájakon is megnövekszik a felhőzet, és kedd napközben már országszerte erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek. Zápor, zivatar hétfőn este eleinte a Dunántúlon alakul ki, majd a csapadék éjszaka kelet felé terjeszkedik tovább, és kedden már sokfelé kell záporra, zivatarra számítani. Nagyobb mennyiségű csapadék elsősorban felhőszakadás miatt északon és nyugaton valószínű. Késő este az Észak-Dunántúlon északira fordul a szél, arrafelé már több helyen megerősödik, de zivatarok környékén átmenetileg viharossá is fokozódhat a szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 16 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúlon 14 és 19, a Dunától keletre 19 és 24 fok között valószínű.


    Időjárási helyzet Európában

    Kontinensünkön igen változatos időjárási kép figyelhető meg. Spanyolország feletti központtal egy nagy kiterjedésű anticiklon húzódik Izlandtól Afrika északi részéig. Területén jellemzően sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor a hőmérséklet az Ibériai-félsziget terültén néhány fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól. A félsziget északi felén a napi csúcshőmérséklet ugyanis nagy területen 20 fok alatt marad, de még a déli részén is csak néhány helyen emelkedik 28 fok fölé. Szintén nagy kiterjedésű anticiklon húzódik Finnországtól egészen a Földközi-tengerig. A leszálló légmozgás nagy területen szintén felhő- és csapadékmentes, az átlagosnál melegebb időjárást eredményez. Jóval borúsabb, záporos, zivataros az idő a kontinens középső vidékein, egy többközéppontú, hullámzó, az anticiklonok közé ékelődött frontrendszernek köszönhetően. A frontrendszer egyik a Skandináv-félsziget felett található melegfrontja mögött meleg levegő áramlik a kontinens északi területeire. Finnországban a csúcshőmérséklet több helyen is eléri a 20 fokot, ami a sokéves átlagnál több fokkal melegebb. A Kárpát-medence időjárását eleinte még meleg, száraz légtömeg alakítja, majd estétől az említett frontrendszer egy hidegfrontja éri el hazánkat.

 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó