Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: a szocialista kormányok tették tönkre az oktatást

2016-05-22 18:40:00

 A Fidesz szerint a szocialista kormányok tették tönkre az oktatást.

    A nagyobbik kormánypárt Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, az Országgyűlés kulturális bizottsága alelnökének kijelentésére reagált, aki arról beszélt, hogy a kormány ebek harmincadjára juttatja az oktatást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével. Azt is mondta: az állam ahelyett, hogy visszaadná az önkormányzatoknak az iskolákat, hogy újra elnyerjék autonómiájukat, még durvább centralizációba kezd.
    A Fidesz szerint a baloldal egy bukott oktatási rendszert erőltetne, amellyel kétszázmilliárd forintot vontak ki az oktatásból, eladósították az iskolafenntartó önkormányzatokat, egyhavi fizetést elvettek a pedagógusoktól.
    A kormánypárt szerint a köznevelésben ma iskolafejlesztés, pedagógus-béremelés és ingyenes tankönyvellátási program zajlik, továbbá a Fidesz-KDNP kormány rendezte az önkormányzatok adósságát. A köznevelés a jövő évi költségvetésben 130 milliárd forintos többletforrást kap, ami 455 milliárd forinttal magasabb, mint amit a szocialisták 2010-ben szántak az oktatásra - írta a Fidesz.