Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2016-05-22 16:46:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás hátfő estig

    Hétfőn a kora esti órákig jobbára derült lesz az ég, hétfőn is sok napsütésre, nyáriasan meleg időre számíthatunk, csapadék nem lesz. Hétfő estétől azonban a Dunántúlon erősebben megnövekszik a felhőzet, és nagyjából 18-19 órától mind több helyen kell a nyugati tájakon záporra, zivatarra számítani, utóbbiakat felhőszakadás is kísérheti. Éjfélig nagyjából a Duna vonaláig fordulhat elő csapadék. A déli szél hétfőn napközben is elsősorban a Dunántúl északi felén lesz élénk, sőt Sopron és a Fertő környékén erős széllökések is lehetnek. Hétfőn késő este északnyugaton északira fordul a szél, és arrafelé már több helyen megerősödik, zivatarok környékén átmenetileg viharossá fokozódik a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 10 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26 és 29 fok között alakul.
    Időjárási helyzet Európában

    A Feröer-szigetek feletti középponttal örvénylik az a ciklon, amelynek hosszan elnyúló hullámzó frontálzónája végighúzódik a nyugat-európai partvidék fölött. A front mentén sok a felhő, többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A front mögött nagyjából 10-15 fokkal hidegebb levegő áramlik a térségbe, de a frontzóna előtt még nyárias az idő. Bordeaux térségében 34, Lyonnál 27, 30, Berlinben 25 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet, de még Helsinkiben is 21, 23 fokot mérnek. Közép-Európa felett egy anticiklonnak köszönhetően sokat süt a nap, és végre a május végére jellemző maximumokat mérnek; 21, 26 fok közé emelkedik általában a hőmérséklet. Görögország és Oroszország fölött is egy-egy ciklon helyezkedik el, így azokban a térségekben is felhős, csapadékos az időjárás. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását az említett nyugati ciklon előoldalán érkező egyre melegebb, száraz levegő alakítja, majd hétfő este eléri hazánkat ennek a képződménynek a hidegfrontja.