Auguszta napja van. | 2024.03.29

A keddi kamatdöntésre figyel a piac a jövő héten

2016-05-22 09:42:00

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb makrogazdasági esemény a jövő héten, ezen kívül a statisztikai hivatal publikál kiskereskedelmi és munkaerőpiaci adatokat.

    A hét befektetői szempontból legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi kamatmeghatározó ülése lesz.
    Az előző kamatdöntő ülésen, április 26-án az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 1,05 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a tanács.
    Az elemzői várakozások eltérőek a kamatpályával kapcsolatban. Magyarországi bankok szakértői szerint a következő hónapokban a jegybank tovább csökkenti az alapkamatot, egyes elemzők szerint akár 0,75 százalékig, vagy az alá. Londoni pénzügyi elemzők úgy vélik, a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött közlemény a vártnál kissé óvatosabb hangvételű, és ez akár arra is utalhat, hogy az MNB enyhítési ciklusa a közeljövőben befejeződik.
    Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes márciusi kiskereskedelmi adatokat. Az előzetes számok szerint márciusban árnyalatnyit lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, a naptárhatástól megtisztított adat szerint a bolti forgalom volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 6,6 százalék után.
    Csütörtökön a február-áprilisi munkaerőpiaci adatokat publikálja a statisztikai hivatal. Az első negyedévben, január-március során tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, és 145 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel azelőtt. A 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta 65,1 százalékra emelkedett, a tavalyi év utolsó negyedévében regisztrált 64,8 és az egy évvel korábbi 62,4 százalékról. A munkanélküliség ugyanekkor 6,1 százalékos volt a 15-64 éves korosztályban, ami további csökkenés az előző negyedévi 6,2 és az egy évvel korábbi 7,8 százalékossal összehasonlítva.