Andrea napja van. | 2024.04.18

Simicskó: a haza védelmének ügye képes megadni a közös nevezőt

2016-05-20 14:02:00

 Sok vita zajlik manapság, de van egy olyan ügy, amely megadja a közös nevezőt: a haza védelmének ügye - emelte ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten, a tárca honvédelem napja alkalmából tartott központi ünnepségén.

    Simicskó István közölte: a haza védelme nem pusztán katonai kihívás, a civil társadalmat is fel kell vértezni egy olyan honvédelmi tudással, amely révén gondolkodásmódjukban, értékrendjükben, életmódjukban az állampolgárok is fontosnak tartják a haza védelmezését.
    A miniszter kiemelte: a budai Vár visszafoglalásának alkalmából május 21-én tartandó honvédelem napja jó alkalmat ad arra, hogy kifejezzék tiszteletüket és elismerésüket azoknak, akik az elmúlt időszakban a legjobbak, a legkiválóbbak voltak. Simicskó István megjegyezte, hogy az idei honvédelem napja azért más mint korábban, mert az elmúlt időszakban a katonáknak tényleg a szó szoros értelemben kellett védelmezniük az ország határait, s jelenleg is segítik a rendőrök határrendészeti feladatait.
    A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteki ünnepségén több kitüntetést és elismerést is kiosztottak az elmúlt időszakban a honvédelem ügyéért nyújtott kiemelt teljesítményért, valamint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben való helytállásért is. A kitüntettek között volt egyebek között Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka valamint Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka is.
    A honvédelmi miniszter kitért arra, hogy a világban sok olyan közösséget, civilizációt is látni, amely a tiszteletlenségen alapul. Ennek kapcsán felidézve a péntek reggel befejeződött országos toborzó futást, azt mondta: fontosak ezek az események, mert ezek révén is erősítik a képet, miszerint a Magyar Honvédség a tisztelet kultúráját ápolja, s hogy a katonák a magyar emberek biztonságát, s gyermekeink jövőjét szolgálják.
    Simicskó István hangsúlyozta: az új típusú biztonsági kihívásokra, mint a tömeges népvándorlás, vagy a látszólagos békeidőszakban indított hibrid hadviselési formákra fel kell készülni. Ezek kezelésében fontos a nemzetközi együttműködés, kiemelten a NATO-ban való részvételünk - mondta a miniszter, de szólt arról is, egy új katonai doktrína, új biztonsági stratégia kidolgozását is tervezik.
    A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.
    A honvédelem napja alkalmából több helyen is tartanak megemlékezéseket. Szombaton, a budai Várban, a Dísz téren Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet és helyez el koszorút a Honvéd-emlékműnél. Szintén koszorúzás lesz a Fehérvári rondellán a Görgey-szobornál, a Budavári Evangélikus Templomban pedig Görgey Artúr halálának 100. évfordulója alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartanak. Majd kora délután a Fiumei úti temetőben, a Nemzeti Sírkertben Görgey Artúr tábornok sírjánál tartanak koszorúzást.
    Szintén a honvédelem napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban déltől este 6 óráig családi napot tartanak. A programban szerepelnek első világháborús hagyományőrzők, a front és a tábori élet megjelenítése, kézműves foglalkozások, tárlatvezetések, haditechnikai eszközök kiállítása.