Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint tizenegyezren vettek részt a honvédség toborzó futásán

2016-05-20 12:03:00

Több mint tizenegyezren vettek részt a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) egész országon átívelő, több mint egy hónapon át tartó, országos toborzó futásán.

    A több mint 200 településen, 350 váltóponton áthaladó, 2016 kilométeres útvonalú futás április 13-án indult a parancsnokság XIII. kerületi objektumától. Az utolsó szakaszt pénteken 7 órakor kezdték meg Szentendrén, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia díszterén. Az utolsó futó péntek délelőtt nem sokkal fél 10 után ért célba a stafétabottal a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságára, ahol átadta a stafétabotot a honvédelmi miniszternek.
    Köszöntőjében Simicskó István azt mondta: a futás résztvevői futásban, állóképességben kimagasló teljesítményt nyújtottak, s ezáltal a Magyar Honvédség ismét bemutatta tudását, képességét.
    Simicskó István azt mondta: a sporton keresztül igyekeznek megszólítani fiatalokat, hogy közelebb kerüljenek a honvédséghez, érdeklődjenek a honvédelem ügye iránt. Ezzel együtt céljuk egy sportoló nemzet felépítése és az, hogy a sport értékeit, a fair play szabályait is megtanulják a fiatalok - közölte. Hozzátette: remélik, hogy ha a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvéd Sportegyesület összefog, akkor a magyar sport ügyét is még eredményesebben szolgálják majd.
    Vanyur Tibor, az MH HKNYP parancsnoka elmondta: a váltófutáson részt vettek óvodások, de nyolcvanévesek is, a toborzó rendezvényeken pedig több mint háromszázan jelentkeztek tartalékos vagy szerződéses katonai szolgálatra.
    Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, hogy az egész országot átívelő toborzó futás keretében a résztvevők több első és második világháborús emlékműt is megkoszorúztak, csaknem ötven településen emlékeztek meg az elesettekről. Folyamatosan gyűjtöttek a katonaözvegyeknek, gyerekeiknek, és a Magyar Honvédség számos felajánlást kapott, amelyeket a katonaárvák karácsonyi ünnepségén adnak majd át.
    Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a hősökre emlékezés mellett kiemelt üzenetük volt a társadalom számára az, hogy a haza védelme, a honvédelem nemzeti ügy és nemzeti felelősség.
    A Toborzó Országfutás 2016 alapvető célja a katonai hivatás népszerűsítése, a civil lakosság és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítése volt, és a magyar olimpiai csapat tagjai előtt is tisztelegtek.