Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bőkezűen adakoztak a sztárok a cannes-i jótékonysági AIDS-gálán

2016-05-20 09:44:23

Bőkezűen adakoztak a cannes-i filmfesztiválra érkezett sztárok csütörtökön a hagyományos jótékonysági gálán, amelyen az AIDS-elleni kutatások támogatására gyűjtöttek.

    Az amfAR Cinema Against AIDS (Film az AIDS ellen) című rendezvényen fellépő Oscar-díjas Kevin Spacey Johnny Carsont, Bill Clintont és Jack Lemmont is megszemélyesítette. "Szavazzatok Hillaryre, és engem is megkaptok" - mondta Spacey Bill Clintonnak öltözve. Donald Trumpról tréfálkozva pedig megjegyezte, hogy a republikánus politikus utálná a fesztiválon szereplő külföldi filmeket, de tetszene neki a Riviéra, ahol "egy csomó kaszinó van, amit csődbe lehet juttatni". Spacey a Hollywood Reporter tudósítása szerint a megjelentek közül a tekintélyes producer Harvey Weinstein és Leonardo DiCaprio rovására is elsütött egy-két viccet.
    Egy Kevin Spacey-vel tölthető nap és egy statisztaszerep a Kártyavár című nagy sikerű sorozatában 500 ezer eurót (158 millió forintot) ért egy licitálónak. Az AIDS gyógyításáért folyó kutatásokra gyűjtő gála árverésén Ron Burkle egymillió eurót (316 millió forintot) adott Lapo Elkann kívül és belül terepszínű mintázatú Ferrarijáért. Tizenkét személy egyhetes tartózkodásáért Diana Shore egykori csodás Palm Spings-i villájában egy licitáló 300 ezer eurót (95 millió forintot) fizetett, aztán meglepetésre egy hasonló csomag is elkelt mindössze százezer dollárért (31 millió forintért). Az Oscar-díjas Adrien Brody saját festményét ajánlotta fel eladásra: a licitharc ennél a tételnél végül 450 ezer eurónál (142 millió forintnál) zárult.
    A Hotel du Cap-Eden Rocban megrendezett est hírességei között volt Helen Mirren, Milla Jovovich, Sharon Stone, Chris Tucker, Kirsten Dunst, Juliette Binoche, Vanessa Paradis is.  
    Mirren a gálára tartva a vörös szőnyegen arról beszélt, hogy fontosnak tartja az adománygyűjtő rendezvényt, mivel az AIDS továbbra is pusztító betegség, amelynek világszerte sok áldozata van, az amfAR pedig komoly segítséget nyújt az AIDS elleni küzdelemben.
    A jótékonysági szervezet adatai szerint a cannes-i filmfesztivál idején megrendezett több mint húsz éve folyó adománygyűjtésekből eddig 170 millió euró (54 milliárd forint) folyt be az AIDS-kutatások támogatására. Tavaly és tavaly előtt is mintegy 27 millió eurót (8,5 milliárd forintot) hagytak ott a sztárok az adománygyűjtő aukción. Bár az idei eredményt még nem hozták nyilvánosságra, előzetesen ezúttal is hasonló összegre számítottak a szervezők.