Auguszta napja van. | 2024.03.29

Völner: az önálló zálogjog könnyítés a banknak és az adósnak is

2016-05-19 06:51:02

 

Az önálló zálogjog alkalmazása könnyítés a banknak és az adósnak is, mintegy fél százalékkal alacsonyabb kamatozású hiteleket tesz lehetővé - mondta az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

 

    Völner Pál kifejtette: önálló zálogjog esetén nemcsak az adós nyújt fedezetet az ingatlan rendelkezésre bocsátásával a bank felé, hanem a bank is felhasználhatja ezt a fedezetet, hogy olcsóbb forráshoz jusson, olcsóbb hitelt tudjon nyújtani az adósoknak. A mögöttes jogintézmény a bank és a bankot finanszírozó jelzálogbankok között áll fenn - emlékeztetett.
    Az államtitkár az önálló zálogjog ismételt bevezetésével kapcsolatos aggodalmakra - miszerint az adóssal szemben más is felléphet jogosultként, és kétszer érvényesítik a tartozást - azt felelte: erre megfelelő szabályozást nyújt a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása. Ha az adós igazolni tudja, hogy megfizette a tartozást, vagy annak valamely részét, akkor már nem követelhető tőle a jövőben - mondta.
    Völner Pál megjegyezte, hogy az adós a jogviszonyba nem lép be. A 2013-as Ptk. szintén tartalmazta a jelzálog szabályozását, akkor sem érzékelték az ügyfelek a mögöttes intézményt a piaci ügyletek mögött - mondta.