József napja van. | 2024.03.19

Tavaly mintegy 5 ezer nyugdíjra takarékoskodó K&H-ügyfél élt az adó-visszaigénylés lehetőségével

2016-05-18 19:47:00

 Tavaly a K&H banknál mintegy 4800 nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkező ügyfél részére történt adójóváírás, ők összesen közel 420 millió forintot igényeltek vissza, fejenként átlagosan 88 ezer forintot kaptak - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.

    A közleményben a bank felhívja figyelmet arra, hogy a nyugdíjas éveikre takarékoskodók számára is kiemelten fontos a személyi-jövedelemadó (szja) bevallás május 20-i határideje, mivel az adóbevallásban kell kérniük a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosításokra történő befizetések után járó adó-visszatérítést.
    A szabályok szerint a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot lehet visszaigényelni adójóváírásként. A  maximum 100 ezer forintos jóváírás annak jár, aki 2020 után éri el a nyugdíj-jogosultságot. Akik 2020 előtt elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknál legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszatéríthető összeg.
    Február végén a bank összesen közel 23 ezer nyugdíj-előtakarékossági számlát vezetett, a teljes állomány mintegy 102 milliárd forintra rúgott. Az egy számlára jutó összeg meghaladta a 4,4 millió forintot, ami közel 3 százalékos növekedés a tavaly február végi értékhez képest. A nyugdíj-előtakarékossági számlás ügyfelek leginkább a befektetési alapokba fektetik a pénzüket.
    A közlemény szerint a nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára szintén fontos az szja-bevallási határidő az adókedvezmény érvényesítése miatt. Az adókedvezményt növelni lehet azzal, ha egy-egy ügyfél nyugdíjbiztosítást és nyugdíj-előtakarékossági számlát is köt.
    A banknál a rendszeres díjfizetésű nyugdíjbiztosítási szerződések száma 60 százalékkal, közel 3700-ra nőtt idén februárra az előző év azonos időszakához képest, míg az állománydíj még nagyobb mértékben, 74 százalékkal, közel 534 millió forintra emelkedett.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány