József napja van. | 2024.03.19

Polt Péter: a jogi határzár nehéz feladat elé állította a jogalkalmazókat

2016-05-18 19:35:00

 A jogi határzár a körülmények által kikényszerített jogszabályváltozás, amely miatt új bűncselekményeket kellett kezelni. Mindez a jogalkalmazóknak új feladatokat jelentett, amelyeket meg kellett oldani úgy, hogy a jogbiztonság ne sérüljön - mondta a legfőbb ügyész a témában rendezett szerdai budapesti konferencián.

    Polt Péter annak apropóján beszélt erről, hogy bemutatták az új büntető törvénykönyv kommentárjának második kiadását, amelyet főszerkesztőként jegyez.
    "Ha körbenézünk a világban, azt láthatjuk", hogy az események gyorsvonati sebességgel követik egymást, a körülmények egyik pillanatról a másikra változnak, ami komoly kihívást jelent a jogalkalmazóknak - mutatott rá a legfőbb ügyész. Példaként hozta, hogy a migráció is olyan új jelenség, amely korábban nem szerepelt a büntető jogszabályokban. Ezeknek a bűncselekményeknek a kezelése során szükség van segítségre, és ilyen "mankót" jelent maga a kommentár is, amelyet igyekeztek úgy összeállítani, hogy sorvezetőként szolgáljon az ilyen típusú ügyek elbírálásában - mondta Polt Péter.
    A kommentár összeállításának célja az volt, hogy nagyobb teret adjanak a gyakorlatban előforduló problémák bemutatásának, ismertessék az idevágó kúriai határozatokat, így próbálva segítséget nyújtani az olvasóknak. A joghallgatók és a jog iránt érdeklődők mellett a jogalkotó számára is hasznos lehet, hiszen a problémafelvetésekkel és összegzésekkel a hiányosságokra is rávilágítanak - közölte, hozzátéve: ezek egy része a jogalkalmazás során orvosolható, mindazonáltal a jogalkotónak is jelzést adhat, hogy érdemes elgondolkodni az esetleges további változtatáson.
    Egy másik kérdéskört felvetve a kiberbűnözésről is beszélt Polt Péter, a kommentárnak ezzel összefüggő részét ő jegyzi. Mint mondta, uniós irányelvek mentén került a magyar büntetőjogba a kiberbűnözés, ugyanakkor az ilyen jellegű bűncselekmények is számos kérdést vetnek fel.
    Példaként említette, hogy egy bankkártya-bűncselekménynél, illetve a megszerzett adatokkal való internetes vásárlás során nehéz meghatározni a joghatóságot. Hozzátette: maga az irányelv is képtelen a probléma orvoslására. Szintén példaként említette, hogy egy informatikai támadásnál, amely több helyről érkezik, nem tudják meghatározni, hogy mi az elkövetés helye. Hozzátette: az unióban is van bizonytalanság, hogy ez a probléma hogyan oldható meg.
    Miskolczi Barna, a büntetőeljárás-jog reformjával, az új szabályozási rendszer kialakításával, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására kinevezett miniszteri biztos ugyancsak a változásokkal indokolta a kommentár második kiadását. Célként fogalmazta meg, hogy eszközt adjon a jogalkalmazó kezébe, szerzői gárdájáról pedig azt mondta: olyan jeles tudósok és gyakorlati szakemberek, akik kezdettől részt vettek az új büntető törvénykönyv megalkotásában.
    A büntető jogszabályok változásaival összefüggésben közölte: egy nagy büntetőjogi reform végéhez érnek, az új büntető törvénykönyvet hamarosan követi az új büntetőeljárási jogszabály.
    A büntető törvénykönyv módosítása 2015. szeptember 15-én lépett hatályba, és három új bűncselekményt vezetett be: a határzár tiltott átlépését, a határzár megrongálását, továbbá a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását.