József napja van. | 2024.03.19

Hetven éven át őrizte titkát az auschwitzi koncentrációs táborból előkerült bádogbögre

2016-05-18 19:22:00

 Több mint hetven éven át őrizte titkát egy, az auschwitzi koncentrációs táborból előkerült zománcozott bádogbögre, amelyben nemrég aranygyűrűt és nyakláncot találtak múzeumi kurátorok.

    Az ékszereket, egy női aranygyűrűt és egy kis darab vászonba tekert nyakláncot, az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum kurátorai találták meg az intézmény gyűjteményének karbantartási munkálatai közben - írta a BBC News.
    "Kiderült, hogy az egyik bögrének dupla feneke van" - mondta Hanna Kubik, az intézmény kurátora, hozzátéve, hogy a hamis alj az idő múlásával levált a bögréről. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ékszereket Lengyelországban készítették 1921 és 1931 között.
    A múzeum szerint az ékszereket gondosan dokumentálják és megőrzik, ugyanakkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megtalálják a tulajdonosaikat, mivel "a tárgyakon semmilyen nyomot hagytak, amely segítene az azonosításukban".
    Az ominózus bögre egyike az intézmény gyűjteményében lévő 12 ezer edénynek - csészének, tálnak, kannának, korsónak -, amelyeket a németek koboztak el a második világháborúban az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba hurcolt emberek csomagjaiból.
    Piotr Cywinski múzeumigazgató szerint a táborok túlélőinek beszámolóiban gyakran olvasni arról, hogy megpróbálták elrejteni az értéktárgyaikat. Mint elmondta, a nácik "folyamatosan hazudtak" az elhurcolt zsidóknak, azt állítva, hogy áttelepítik őket és hozhatnak magukkal egy kis csomagot. Ilyen módon a németek biztosak lehettek benne, hogy a "deportált családok utolsó megmaradt értékei" is a kezükbe kerülnek.
    Az a tény, hogy ezeknek az értéktárgyaknak egy részét elrejtették, "egyrészt azt bizonyítja, hogy az áldozatok nagyon is tisztában voltak a deportálásokkal együtt járó kifosztással, másrészt azt mutatja, hogy a zsidó családokban folyamatosan élt a remény, hogy ezekre a tárgyakra még szükségük lesz a túléléshez" - fogalmazott az igazgató.