József napja van. | 2024.03.19

Európai Bizottság: rendkívül lassan halad a menedékkérők áttelepítése

2016-05-18 17:08:04

 Továbbra is rendkívül lassan halad a menedékkérők Európai Unión belüli áttelepítése, számos tagországba eddig egyetlen embert sem helyeztek át az erre szolgáló mechanizmus keretében - közölte szerdán közzétett helyzetértékelésében az Európai Bizottság.

    Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze nagyjából 1500 embert helyeztek át Görögországból és Olaszországból. A brüsszeli testület március elején hangsúlyozta, az lenne a kívánatos, ha májusig legalább 20 ezer áthelyezésre sort kerítenének.
    A legfrissebb információk szerint Görögország szárazföldi részén jelenleg mintegy 46 ezer migráns tartózkodik, áttelepítésre várva. Az Európai Bizottság szerint sürgős segítségre lenne szükség a görögországi humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében, ezzel párhuzamosan azonban Olaszországban is fokozni kellene a tagállami támogatást, a következő időszakban ugyanis várhatóan emelkedni fog a menedékkérők száma az olasz partokon.
    Szerdai jelentésében a bizottság hatékonyabb fellépésre sürgette a tagállamokat, és az áttelepítések felgyorsítását kérte, különösen a kísérő nélküli kiskorúak esetében.
    Az Európai Bizottság kiemelte: a tagállamoknak az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén is többet kellene tenniük. Mint írták, a korábban elfogadott 20 ezerből eddig mindössze 6321 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át tizenhat európai országba. A résztvevő országok nagy része Jordániában, Libanonban és Törökországban tartózkodó szíriaiakat fogadott be.
    A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 177 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba; Svédországba, Németországba, Hollandiába, Finnországba és Litvániába. Ezen felül több mint hétszáz szíriai menekült kérelmét már elfogadták, ők az áttelepítésre várnak.
    "Nem lehetünk elégedettek az eddigi eredményekkel. Többet kell tenni, méghozzá sürgősen (...) Az embercsempész-hálózatok üzleti modelljének megtörése terén elért eredményeink csak akkor fenntarthatóak, ha egy biztonságos törvényes útvonal nyílik a menedékkérők számára" - hangsúlyozta Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos.
    A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én megkezdődött azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserébe - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.