József napja van. | 2024.03.19

Vegyes fogadtatás a naturalizmus belga és Fülöp-szigeteki mestereinek

2016-05-18 18:59:00

Vegyes fogadtatásban részesültek szerdán a naturalista filmkészítés mesterei, a belga Dardenne testvérek és a Fülöp-szigeteki Brillante Mendoza legújabb alkotásai a 69. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

    A Rosetta (1999) és A gyermek (2005) című filmekért kétszeres Arany Pálma-díjas Jean-Pierre és Luc Dardenne és a versenybe negyedik alkalommal meghívott manilai Brillante Mendoza is elsősorban saját korábbi filmjeihez képest okozott csalódást a kritikusok körében.
    A belga testvérpár Az ismeretlen lány című filmjének központi témája Pedro Almodóvar kedden bemutatott Julieta című filmjéhez hasonlóan a bűntudat.
    A film főhőse egy liege-i fiatal háziorvos, akit A küzdőkből ismerős francia Adele Hanele alakít. A doktornő egy este nem nyit ajtót a rendelőbe becsöngető fiatal nőnek, akit a rendőrség másnap holtan talál. A lelkifurdalástól gyötört doktornő - miután a rendőrségtől nem kap tájékoztatást - egyedül kezd nyomozni, hogy megtudja ki volt az ismeretlen lány.
    A rendezőket előző filmjeikhez hasonlóan elsősorban a főszereplőjük személye és igazsága érdekli. Az orvosnő "felelősnek érzi magát a lány halálért, miközben senki más nem érez felelősséget, s ezért kezd nyomozni" - mondta Luc Dardenne a film cannes-i sajtótájékoztatóján.
    A társadalmi kérdéseket feszegető, letisztult naturalista stílusban filmező alkotók visszautasították azt a feltételezést, hogy tézisfilmeket készítenének.
    "Nem tézisfilmeket csinálunk egyes helyzetekről, hanem mindig egy személyt követünk. És azt reméljük, hogy a nézőt megérinti a doktornő különleges, talán egy kicsit aberrált, talán túlzó, talán őrült viselkedése. Minket az emberek érdekelnek. De az biztos, hogy a néző úgyis értelmezheti a történetet, mint a mai társadalomról adott diagnózist" - hangsúlyozta Luc Dardenne.
    A reklámfilmek világából érkezett Brillante Mendozát is a társadalmi kérdések foglalkoztatják dokumentarista stílusú filmjeiben.
    A Manila egyik szegénynegyedében játszódó Ma'Rose "nem kommersz film. Nem azért vagyunk itt, hogy szórakoztassunk, hanem hogy provokáljunk és kritikai szellemre ösztönözzük a nézőket" - hangsúlyozta a rendező Cannes-ban.
    A mintegy kétórás film egy kábítószer-kereskedelem miatt letartóztatott házaspárról szól, amelynek három kamaszkorú gyermeke különböző módon próbálja megszerezni a korrupt rendőrök által követelt összeget ahhoz, hogy a szülőket elengedjék.
    Az 55 éves rendező naturalista módon, folyamatosan mozgó kamerával, közeli, szándékosan rosszul megvilágított képeken keresztül mutatja be az állandó rendőri erőszakot és a három fiatal kiszolgáltatottságát a nyomorban, akik mindent megtesznek azért, hogy a szüleik ne kerüljenek börtönbe. A nyomasztó hangulatú film nagy része egy rendőrőrsön játszódik.
    Az ázsiai filmgyártás egyik legkiemelkedőbb mesterének számító rendező azt reméli, hogy Fülöp-szigetek május 9-én megválasztott új elnöke, a törvényes rend helyreállításával kampányoló Rodrigo Dutertével "változni fognak a dolgok" hazájában.
    Az új államfő a héten jelentette be, hogy vissza akarja állítani a halálbüntetést és engedélyezni fogja a rendőröknek, hogy ellenszegülés esetén a helyszínen agyonlőjék a szervezett bűnözéssel gyanúsított személyeket.
    A rendező nem kívánt a kérdésben állást foglalni, azt mondta a lehető legfüggetlenebb kíván maradni, s meghagyja magának a kételkedés jogát az új elnökkel kapcsolatban, aki június 30-án teszi le esküjét a következő hat évre.
    "Remélem, hogy a dolgok jó irányban fognak változni. Ez a célom, ezért csinálok társadalmi jellegű filmeket" - mondta Brillante Mendoza.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány