József napja van. | 2024.03.19

Fitch: a gazdaság lassulásával nőnek a lengyel költségvetési kockázatok

2016-05-18 16:35:47

A gazdasági növekedés idei első negyedévi lassulása miatt növekszenek a lengyel költségvetési kockázatok, mivel a lengyel kormány olyan költségvetési célokat tűzött ki, amelyek teljesítésének feltétele éppen az egyre gyorsabb gazdasági növekedés - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett állásfoglalásában.

    A nemzetközi hitelminősítő a kockázatok közé sorolta azt is, hogy a lengyel kormányra politikai nyomás nehezedhet választási ígéreteinek teljesítése végett.
    A Fitch elemzői felidézik, hogy az Európai Bizottságnak benyújtott új lengyel konvergencia-programban - amely a 2016-2019-es időszakra szól - a tavaly mért és az idei évre tervezett 2,6 százalék után 2017-re már 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél szerepel. A Fitch hangsúlyozza, hogy az idén 3,8 százalékos, jövőre 3,9 százalékos, 2018-ban 4 százalékos gazdasági növekedés, valamint áfa-reform és javuló adózási fegyelem kellene a program teljesíthetőségéhez, és ahhoz, hogy a deficit ne lépje át a 3 százalékos maastrichti tűréshatárt.
    A Fitch Ratings elemzői ennél alacsonyabb növekedést és magasabb hiányt várnak. A cég szerdai előrejelzése szerint az államháztartási egyenleg deficitje az idén 2,8 százalék lesz, jövőre pedig eléri a hazai össztermék 3 százalékát. A hitelminősítő a korábbi előrejelzésében szereplő 3,5 százalékról 3,2 százalékra rontotta a lengyel gazdaság idei növekedési ütemére szóló becslését, elsősorban a gyenge első negyedévi teljesítmény miatt. A Fitch 2017-re és 2018-ra egyaránt 3,5 százalékos növekedést vár a lengyel gazdaságban, hangsúlyozva, hogy erre az előrejelzésre kockázatot jelentene, ha a kormány a gazdaságpolitika módosításával próbálná teljesíteni választási ígéreteit.
    A konvergencia-program alapeseti költségvetési célkitűzései ugyanis nem tartalmazzák a nyugdíjkorhatár leszállítására és a személyi jövedelemadó alsó jövedelmi küszöbének emelésére tett - de még nem teljesített - kormányzati ígéretek hatásait - áll a Fitch Ratings elemzésében.
    A hitelminősítő közölte: a maastrichti deficitkritériumok betartása fontos mércéje a Fitch által a lengyel kormány költségvetési alapállásáról alkotott véleménynek, és a hitelképességi megítélés szempontjából negatív jelzés lenne, ha gyengülne a maastrichti feltételrendszer jelentősége a lengyel költségvetési politika kialakításában. Lengyelország csak tavaly került ki az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, és ha ez az eljárás újraindulna, az károsítaná a gazdaságpolitika hitelességét, emellett az EU-folyósítások csökkentéséhez is vezethet, márpedig e folyósítások adják a lengyel gazdaság növekedés egyik fő hajtóerejét a 2004-es EU-csatlakozás óta - áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.
    A lengyelországi fejleményeket a másik két nagy hitelminősítő is kritikusan ítéli meg.
    A Standard & Poor's - komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében - januárban leminősítette Lengyelországot, az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontva a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. Az S&P indoklása szerint a tavaly őszi választások után hivatalba lépett lengyel kormány több intézkedése gyengítette kulcsfontosságú intézmények, köztük mindenekelőtt a jegybank, az alkotmánybíróság és a közszolgálati média függetlenségét, hitelességét és hatékonyságát.
    A múlt héten a Moody's Investors Service leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Lengyelország államadós-besorolásának kilátását az addigi stabilról, elsősorban azzal indokolva döntését, hogy nőttek a lengyel költségvetési kockázatok, és kiszámíthatatlanabbá vált a gazdaságpolitikai döntéshozatal, rontva a befektetői környezetet.