József napja van. | 2024.03.19

Német lap: Szófia kerítés építését fontolgatja a bolgár-görög határon

2016-05-18 18:15:00

 Bulgária kormánya fontolóra vette, hogy kerítést épít a bolgár-görög határon, és tervezi a bolgár-török határon épített kerítés meghosszabbítását az országba érkező menekültek számának növekedése és a fokozódó belpolitikai nyomás miatt - írta szerdán a Bild című német lap egy nem nyilvános német kormányzati elemzésre hivatkozva.

    A német szövetségi hatóságok illegális migrációval foglalkozó közös elemzőközpontja (GASIM) a Bild szerint a Bulgáriáról szóló új országjelentésében azt írta, hogy az embercsempészek egyre inkább Bulgárián keresztül igyekeznek eljuttatni Nyugat-Európa felé az embereket az illegális migráció feltartóztatására az Égei-tengeren tett intézkedések miatt.
    Azonban a határellenőrzésben jelentős hiányosságok tapasztalhatóak, és az ország pénzügyi helyzete miatt előfordulhat, hogy a rendőrség "rövidesen túlterheltté válik". A szófiai vezetés így fontolóra vette, hogy a Görögországgal közös határ egyes szakaszain is kerítést állítson fel, és tervezi, hogy 160 kilométerrel meghosszabbítja a Törökországgal közös határon épített kerítést.
    Mindez egyben reakció az erősödő belpolitikai nyomásra is, amely a határ térségében tevékenykedő fegyveres polgári védelmi csoportok révén keletkezett - idézte a Bild a jelentést.
    A német szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón a beszámolóval kapcsolatban azt mondta, hogy az EU-Törökország megállapodás és a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt ugyan "magától értetődő", hogy az embercsempészek új utakat keresnek. Azonban a minisztérium rendelkezésére álló adatok alapján nem lehet alátámasztani azt az állítást, hogy jelentős mértékben emelkedne az illegális migráció a Törökország-Bulgáriába útvonalon.
    Éppen ellenkezőleg, a számok visszaesést mutatnak: míg 2015 első negyedévében 2000 illegális határátlépést regisztráltak Bulgáriában, az idei első negyedévben 1200-at - mondta a szóvivő.
    Ugyanez a helyzet a német határon is, az érkezők száma tartósan a "három számjegyű tartomány alsó részén" van - tette hozzá.