József napja van. | 2024.03.19

Erdélyi magyar dokumentumfilmet is díjazott a Romániai Filmművészek Szövetsége

2016-05-18 15:51:57

A kolozsvári Xantus Áron rendező-operatőr Alkonytájt, átutazóban című dokumentumfilmjét is díjazta a Romániai Filmművészek Szövetsége (UCIN) - közölték szerdán az MTI-vel az alkotók.

    Az UCIN elődjét 1963-ban alapították neves román filmművészek, a szakmai szövetségnek jelenleg 850 román és külföldi tagja van, és évente elismeréssel tünteti ki a legjobb filmeket.
    Az Alkonytájt, átutazóban című produkció - amely a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megrendelésére készült - különdíjat kapott. A Xantus Film stúdióban készült alkotást a Duna tévécsatorna mutatta be.
    A díjat Xantus Áron vette át a bukaresti díjkiosztó gálán a szövetség elnökétől, Laurentiu Damian filmrendezőtől, aki a méltatásban kiemelte: ma különösen fontos, hogy művészi igénnyel, érzékenyen üzenő, értékőrző és értékteremtő dokumentumfilmek készüljenek.
    A nagydíjat az idén Dan Chisu román rendező kapta a Bukarest NonStop című filmjéért. Radu Jude Aferim! című játékfilmje a zsűri különdíját nyerte el. Tavaly ez a film kapott Ezüst Medve díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
    A legjobb rendezésért járó díjat a román filmes újhullám egyik kiemelkedő képviselőjének, Corneliu Porumboiu rendezőnek ítélték A kincs (Comoara) című játékfilmjéért.