Auguszta napja van. | 2024.03.29

Három területen fogalmazott meg ajánlásokat Magyarország számára az Európai Bizottság

2016-05-18 14:13:25

 

Közzétette az uniós tagállamok számára készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásait szerdán az Európai Bizottság, amely Magyarország esetében három javaslatot fogalmazott meg.

 

    Az Európai Bizottság honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumban Brüsszel első helyen azt javasolja Magyarországnak, hogy a középtávú költségvetési cél elérése érdekében hajtson végre fiskális kiigazítást, idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,3, jövőre pedig 0,6 százalékának megfelelő mértékben, hacsak a szükséges strukturális reformok segítségével nem sikerül csekélyebb erőfeszítéssel elérni a középtávú célokat.
    A bizottság azt is javasolta a kormánynak, hogy csökkentse tovább a szektorspecifikus adókat, fokozza a korrupcióellenes küzdelmet, továbbá segítse a közmunkaprogramban résztvevők visszatérését az elsődleges munkapiacra, aktívan alkalmazzon egyéb munkaerőpiaci eszközöket, valamint növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételét az oktatásban. 
    A bizottság szükségesnek tartja az adóék szűkítését az alacsony jövedelműek körében. Javasolja a közbeszerzések  átláthatóságának javítását és a verseny erősítését az elektronikus közbeszerzési eljárás révén, valamint a nyílt pályázatok körének bővítését. Fontosnak mondja a bizottság a szolgáltató szektor és a kiskereskedelem szabályozási környezetének javítását, a kiszámíthatóság fokozását.