Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megemelte a román kormány a fiatalok lakáshitelezésére szánt garanciakeretet

2016-05-18 10:33:05

 

A megnövekedett keresletre hivatkozva 1,5 milliárd lejről (105 milliárd forint) 2 milliárd lejre növelte a bukaresti kormány az Első otthon nevű lakásvásárlási program garanciakeretét.

 

    A bukaresti kormány 2009 óta a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását. Az első lakásukat vásároló fiatalok alig 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban résztvevő bankoktól a háromhavi ROBOR (lej) kamatlábat legfeljebb 2,5 százalékkal meghaladó kamattal. Az ötszázalékos előleg a 60 ezer eurónál nem drágább lakásokra vonatkozik, az állami hitelgaranciával vásárolt lakást pedig öt évig nem lehet elidegeníteni.
    A szerdai kormányülésen elfogadott határozat indoklásaképpen a kabinet sajtóirodája azt közölte, hogy idén már az első négy hónapban felhasználtak 1,2 milliárd lejt az idei garanciakeretből, miközben tavaly május elsejéig kevesebb mint 670 millió lejt, tavalyelőtt pedig alig 540 millió lejt használtak fel az azévi garanciakeretből.
    A kormányközlemény azzal hozza összefüggésbe az állami hitelgarancia iránti kereslet növekedését, hogy ebben az időszakban vitatta meg és fogadta el a román parlament a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvényt, amely a bankok heves tiltakozásába ütközött. A bankok megnövekedett kockázataikra hivatkozva 35-40 százalékra emelték az ingatlanvásárláskor megkövetelt önrészt: ezért siettek a lakásvásárlók az Első otthon program keretében felvenni a jelzáloghitelt.
    A napokban hatályba lépő ingatlanátadási törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha a korábban túlértékelt ingatlan ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. A törvény hatálya alól viszont kivonták az Első otthon programban felvett hiteleket.
    A programmal eddig 178 ezer új, vagy használt lakás megvásárlását támogatta a román állam mintegy 15 milliárd lejnyi hitelfedezet átvállalásával. A programban résztvevő hitelesek 0,34 százaléka nem törleszti időben a részleteket - közölte a bukaresti kormány.