Emma napja van. | 2024.04.19

Debreceni gyermek labdarúgó is tudósíthat a BL döntőről

2016-05-18 11:14:00

Magyar tagja is lesz a Foci a Barátságért Nemzetközi Gyermek sajtóközpontnak Milánóban.

 32 ország, köztük Magyarország gyermek újságíró és futball tehetségeiből jön létre Milánóban a Nemzetközi Gyermek Sajtóközpont, amelynek tagjai is tudósíthatnak a BL döntőről és az azzal párhuzamosan zajló sport és társadalmi célú eseményekről. A Gazprom, az UEFA Bajnokok Ligájának hivatalos szponzora „Foci a barátságért” programjának keretein belül létrehozott gyermek sajtóközpont tagjai ugyanis részt vesznek a május 26-29 között megrendezésre kerülő, Negyedik Nemzetközi Foci a Barátságért Fórum rendezvényein, ahol Franz Beckenbauerrel és a BL-ben résztvevő csapatok sztár focistáival is személyesen találkozhatnak és élőben nézhetik meg a döntőt.

Afrika, Ázsia, Európa és Dél-Amerika 32 országából érkeznek tehetséges, fiatal futball játékosok és újságírók Milánóba, hogy megvitassanak egymással olyan fontos kérdéseket, mint az egyenlőség, tolerancia és más kultúrák, nemzetek tisztelete.

Az évente Franz Beckenbauer támogatásával megrendezésre kerülő nemzetközi, gyermekeknek szóló Foci a barátságért program a világ különböző részeiről egyesít fiatal futball játékosokat. A szervezők minden résztvevő országban kiválasztanak egy focicsapatot, amely képviselheti az országot a program nagyszabású nemzetközi, sport és társadalmi célú eseményén. Minden csapatot elkísér egy 12-14 éves fiú vagy lány újságíró, aki író tehetsége mellett a sport és társadalmi értékek iránti elkötelezettségét is megmutathatja.

A sajtóközpont a legjobbak legjobbjait egyesíti. A 2016-os résztvevők között van, aki országos pályázat útján került kiválasztásra, de bloggerek, tehetséges fotósok és írók is szerepelnek a központ tagjai között. Minden gyerek más területen sikeres. A magyar Sitku László amellett, hogy elszánt és sikeres sportolóként hátvédként focizik a Debreceni Labdarúgó Akadémián, egyben nagyon jó tanuló, aki izgatottan készül arra, hogy gyakorolhassa az angolt a milánói Fórumon. Az Algériát képviselő Nour Debsi máris három nyelven: franciául, angolul és arabul beszél. Az argentín Joaquín Flammin nem csak nagy focirajongó és sikeres véleményvezér, de egyúttal ígéretes színész is, aki országa egyik legnépszerűbb TV sorozatában szerepelt. Zixuan Yu 13 éves és Kínát képviseli, egy iskolaújságnak ír cikkeket és a „fiatal újságíró zseni” kitüntetést is elnyerte egyedi és profi tudósításaiért. Törökországból Seda Saçmacı utazik Milánóba, aki fantasy író, japánul tanul, képeket fest, emellett hegedűn, zongorán és fuvolán is játszik. A Hollandiát képviselő Fabiënne Koeman nem csak ír a fociról, de játszik is: védő, csapatának egyetlen lány tagja.

Az ifjú tehetségek már most megkezdték munkájukat. Jelenleg információt gyűjtenek, fociedzésekre járnak, interjút készítenek futball játékosokkal, jegyzeteket készítenek a program során rendezett nemzeti eseményekről és készülnek arra, hogy elkísérjék csapatukat Milánóba.

A Fórum során a Nemzetközi Gyermek Sajtóközpont profi újságírókkal dolgozik majd együtt, riportokat készítve, híreket írva a Foci a barátságért hivatalos közösségi media oldalaira.

“A jó sportújságírás számomra informatív, izgalmas és érdekes, ezért nekem Szöllősi György a kedvenc újságíróm. Az anyanyelvem mellett nagyon szeretem az angolt, ezért is örülök neki, hogy utazhatok, világot láthatok, és tudósíthatok a milánói eseményekről. A Real Madridot várom a döntőbe, és az a célom, hogy egyszer én is játszhassak ebben a csapatban” – mondta Sitku László, a 14 éves magyar gyermek újságíró.