Emma napja van. | 2024.04.19

Négyszáz befejezett ügy jutott tavaly egy bírói tanácsra a Fővárosi Ítélőtáblán

2016-05-18 08:36:34

 Átlagosan 403 ügyet fejezett be tavaly egy bírói tanács a Fővárosi Ítélőtáblán, a bírák a kiemelt tárgyi súlyú, országos jelentőségű ügyekben magas szinten ítélkeznek - mondta az ítélőtábla elnöke szerdán Budapesten.

    Ribai Csilla az elmúlt évet értékelő összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: tavaly a táblabíróságokra mintegy 18 ezer ügy érkezett, ezek 52 százaléka (9425 ügy) a Fővárosi Ítélőtáblára. Mivel kevesebb ügy érkezett a táblára, mint 2014-ben, és sikerült többet befejezni, mint amennyi érkezett, a folyamatban lévő ügyek száma az előző évihez képest 8 százalékkal csökkent, az év végén 2910 volt.
    Hozzátette, a tábla büntető kollégiumának szakmai tevékenysége magas színvonalú, a Kúriára 131 ügyben érkezett felülvizsgálati kérelem, ebből 94 esetben elutasították a felülvizsgálatot, 33-ban pedig helybenhagyták a tábla ítéletét. A Kúriára összesen 573 polgári ügy került a tábláról, 346 esetben a Kúria fenntartotta a tábla döntését, 126 esetben pedig magát a felülvizsgálati kérelmet utasította el.
    A Fővárosi Ítélőtábla elnöke elmondta: a polgári ügyszakban a perek 80 százaléka egy éven belül befejeződik a táblán, a normál büntetőügyekben ez az arány 78 százalék, a katonai büntetőügyekben pedig 90 százalék.
    Jelezte: az idén szeretnék tovább javítani az időszerűséget, vagyis arra törekednek, hogy minél több ügyet fejezzenek be egy éven belül, másik céljuk képzésekkel is fenntartani a magas szakmai színvonalat.
    Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla kiemelt jelentőségű bíróság. Illetékességi területéhez tartozik a Fővárosi Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék, a Balassagyarmati Törvényszék és a Székesfehérvári Törvényszék. Ezek közül a fővárosi és a Budapest környéki törvényszék országosan is a legnehezebb ügyekkel foglalkozik, és emiatt a Fővárosi Ítélőtáblának fellebbviteli bíróságként kiemelt jelentőségű ügyteherrel kell megbirkóznia.
    Az elnökhelyettes emlékeztetett arra: európai viszonylatban is megállapítható, hogy a civilisztikai ügyek nem húzódnak el Magyarországon, de a cél az, hogy ezt tovább javítsák, és az ügyeket hatékonyan, időszerűen és megalapozottan bírálják el.
    Felidézte: Handó Tünde, az OBH elnöke a szolgáltató bíróság programjában meghirdette a régi ügyek mielőbbi befejezését, a március 31-ei állapot szerint országosan a régi ügyek több mint 20 százalékát ledolgozták a bírságok.
    Trappné Kiszely Rita, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy tavaly életbe lépett a bírák etikai kódexe, most pedig elkészült az integritási szabályzat, amely két-három hónapon belül hatályba léphet. Elmondta, hogy az integritási szabályzat meghatározza a visszaélések kezelését, az összeférhetetlenség kérdését, a mentelmi jog kérdéseit, a korrupciós kockázatok kezelését. Jelezte: az integritási szabályzat az etikai kódexre épülve a kérdésben egységes szabályozást hoz, amely illeszkedik az uniós előírásokhoz.
    Trappné Kiszely Rita arról is tájékoztatott, hogy az OBT most a pályázati rendszer szabályozását vizsgálja felül.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó