Andrea napja van. | 2024.04.18

Összefogásra és a kormánnyal való együttműködésre szólította a koszovói ellenzéket Johannes Hahn

2016-05-17 12:21:39

Koszovó európai integrációja szempontjából pozitív lépésnek nevezte Johannes Hahn uniós bővítési biztos kedden Pristinában, hogy életbe lépett a Brüsszel és Pristina közötti stabilizációs és társulási megállapodás, és az Európai Bizottság vízummentes uniós beutazást javasolt a koszovóiak számára, ugyanakkor arra szólította a hónapok óta tiltakozó pristinai ellenzéket, hogy az integráció érdekében fogjon össze a kormánnyal és a civil szférával.

    A Koha Ditore című koszovói napilap internetes oldalának beszámolója szerint Johannes Hahn kiemelte, hogy a stabilizációs és társulási megállapodás április elsejei életbe lépése történelmi lépés Koszovó számára, és jelzi Brüsszel és Pristina elhivatottságát, azonban továbbra is mindent meg kell tenni a jogállamiság erősítése, valamint az igazságszolgáltatás politikától való függetlenítése érdekében. 
    A bővítési biztos Pristinában Hashim Thaci államfővel, Isa Mustafa kormányfővel, valamint Kadri Veseli házelnökkel tárgyalt. Hashim Thaci a találkozót követően aláhúzta, hogy a vízummentesség nem ajándék, hanem azt Koszovó kiérdemelte. Hozzáfűzte, hogy a Szerbiával való tárgyalások is új szakaszba lépnek a közeljövőben. 
    Az, hogy Koszovó kijut az európai piacra egyben azt is jelenti, hogy kijutott a világpiacra - fogalmazott a bővítési biztos, majd hozzátette, hogy ez felelősséggel is jár, mert a külföldi befektetők számára az egyik legfontosabb kritérium éppen egy ország jogállamisága és stabilitása. Hozzátette, a stabilizációs és társulási megállapodásban foglaltak azonban nem oldják meg a belső feszültségeket, a politikai válság megoldása, illetve a megállapodásban foglaltak teljesítése a kormányra, az ellenzékre és civil szférára vár.
    A belpolitikai ügyek megoldásának sürgetése mellett rámutatott arra is, hogy a Koszovó és Montenegró közötti határvitát mihamarabb rendezni kell mindkét ország érdekében. Isa Mustafa miniszterelnök egyetértett a megállapítással, ám hozzátette, hogy Montenegró és Koszovó kapcsolata kiváló, és mindkét fél tisztában van azzal, hogy ezt az ügyet meg kell oldani.