Tivadar napja van. | 2024.04.20

A szerb jegybank 4,25 százalékon tartotta az alapkamatot

2016-05-17 10:53:51

 

Továbbra is 4,25 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat a szerbiai nemzeti bank (NBS), az alapkamat harmadik hónapja nem változott - közölte az intézmény kedden.

 

    A központi bank legutóbb februárban csökkentette az alapkamatot 25 bázisponttal az alacsony inflációs nyomás és a kőolaj világpiaci árának esése miatt, előtte három hónapig állt 4,5 százalékon a ráta.
    Az NBS keddi közleménye szerint az inflációs nyomás továbbra is alacsony, a makrogazdasági mutatók pedig további javulást mutatnak, ugyanakkor a nemzetközi piacon tapasztalható bizonytalanságok óvatos monetáris politikára intenek. A külső kockázati tényezőket csökkentik egyes belgazdasági tényezők, valamint az Európai Központi Bank expanzív monetáris politikája is.
    Az alacsony évközi infláció, amely áprilisban 0,4 százalékos volt, májusban már várhatóan növekedésnek indul, és a jövő év elején eléri az inflációs célértéket, amelyet a központi bank 4 százalékban határoz meg, és amelytől mindkét irányban másfél százalékponttal lehet eltérni.
    A jegybank legközelebb június 9-én tart kamatdöntő ülést.
    Az NBS döntéseire hatással lehettek az április 24-i előre hozott parlamenti választások, valamint óvatosságra ad okot az is, hogy az új szerb kormány még nem alakult meg. A miniszterelnök várhatóan Aleksandar Vucic marad, és a régi-új szerb vezetésnek a gazdasági programja összeállításakor mindenképpen szem előtt kell tartanai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy éve kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás feltételeit. A miniszterelnök erről kedden Belgrádban tárgyalt az IMF képviselőivel.