Andrea napja van. | 2024.04.18

A parlamenti kapcsolatok voltak terítéken Mátrai Márta pekingi tárgyalásain

2016-05-16 17:44:23

 A magyar és a kínai parlament közötti együttműködés újabb lendületet kaphat, miután a szakbizottságok szintjén új lehetőségek nyílnak. A kínai törvényhozás vezetői kinyilvánították, meggyőződéssel törekszenek a kapcsolatok erősítésére - mondta Mátrai Márta háznagy, az Interparlamentáris Unió Magyar-Kínai Baráti Tagozatának elnöke az MTI-nek hétfőn Pekingben.

    Mátrai Márta úgy vélte, a fejlődő politikai és gazdasági viszony mellett a civil kapcsolatok fontos alappillérét jelentik annak a baráti együttműködési partnerségnek, amelyről 2014-ben Orbán Viktor miniszterelnök írt alá megállapodást a kínai kormánnyal. A parlamentközi kapcsolatok ennek dinamikáját erősíthetik, és egyben hozzájárulhatnak a kultúrák, civilizációk közötti párbeszédhez is - állapította meg. Hozzátette, mindez egyszerre segítheti Kína pozícióit Európában és Magyarország megismerését Kínában.
    Mátrai Mártát fogadta Csang Tö-csiang, a kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY) állandó bizottságának elnöke, a kínai politikai csúcsvezetés harmadik számú embere. Mellette még tárgyalt Jan Csün-csivel, az ONGY alelnökével, Csao Paj-kövel, a törvényhozás külügyi bizottságának alelnökével és Csen Jüannal, a kínai népfront országos bizottságának alelnökével.
    "A vendéglátók képben vannak a magyarországi belpolitikai, gazdasági folyamatokat illetően, sok kérdést tettek fel, aminek következtében valamennyi tárgyalás a vártnál jóval tovább tartott; a házelnöknél tett látogatás is meghaladta az egy órát" - jegyezte meg a háznagy asszony.
    Mint fogalmazott, megbeszélései során rendkívül pozitív reakciókat tapasztalt, partnerei kifejezték, hogy számítanak Magyarországra, miközben bíznak abban, hogy hazánkban egyre nő majd a befektetők és a turisták száma és mindkét irányból mind több diák megy tanulni a másik országába.
    Az Országgyűlés háznagya elmondta, 2010 óta közel 30 kínai delegáció fordult meg a magyar parlament épületében. Felvetését, miszerint a jövőbeni együttműködést érdemes lenne a szakbizottságok szintjén folytatni, különösen a külügyi, gazdasági és pénzügyi szakbizottságokra gondolva, partnerei örömmel vették és támogatandónak ítélték.
    Mátrai Márta tárgyalásain szó esett a Budapest-Belgrád vasútvonal tervezett felújításáról, illetve arról, hogy a magyar parlamentben az ezzel kapcsolatos ratifikációs eljárások már lezajlottak. A beruházás révén Magyarország kulcsszerepet játszik az "egy övezet egy út" kínai kezdeményezés európai megvalósításában - hangzott el.
    A magyar vendég számos szakmai kérdést kapott, egyebek között az európai jogharmonizáció területéről, a földtörvényről, azon belül is a földhöz jutás lehetőségeiről, a befektetői adókedvezményekről, a költségvetésről és a "segély helyett munka" program részleteiről. Kínai részről nagy érdeklődést mutattak a magyar törvényalkotás folyamatának részletei iránt is.
    A kínai központi televízió (CCTV) esti híradója és a Hszinhua hírügynökség friss jelentése elsősorban azt emelte ki, hogy Mátrai Márta látogatása jól illeszkedik abba a kapcsolatrendszerbe, amelyet a Kína és Magyarország közötti mély barátság, valamint a növekvő politikai bizalom jellemez. A tudósításokban arra is utaltak, hogy Magyarország tavaly az első európai országként írta alá az "egy övezet egy út" kezdeményezéssel kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozatot.