Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-05-16 16:40:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Várható időjárás kedd estig
   
    A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható. Napközben elszórtan, éjszaka főként a Dunántúlon néhol várható záporeső. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik, csak éjszakára mérséklődik az ország nagy részén a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken -1, -2 fok is lehet. Talaj menti fagy elsősorban keleten másutt is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 18 fok között valószínű.

    Időjárási helyzet Európában


    Európa délnyugati, illetve északkeleti tájai fölött egy-egy anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően a Pireneusi-félszigeten és az Ural előterében túlnyomóan napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor szárazföldünk nagy részének időjárását többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Emiatt többször erősen megnövekszik a felhőzet, és a frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul. Az Alpok magasabban fekvő területein pedig havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati és középső vidékein több fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, általában 11 és 22 fok között változik. Ennél hidegebb északon van, ott 6, 10 fokot mérnek, melegebb pedig délkeleten, ahol a délutáni órákra 23, 27 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé északnyugat felől többnyire száraz, továbbra is hideg léghullámok érkeznek, lényeges időjárás-változás nem lesz.