Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar nyelvű orvostovábbképző konferenciát rendeztek Kárpátalján

2016-05-14 17:32:00

 

Vezető magyarországi szakemberek bevonásával először rendeztek továbbképző konferenciát kárpátaljai orvosok számára szombaton Beregszászon az Itt magyarul is mozgalom keretében.

 

    A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán szervezett Újdonságok a gasztroenterológiában című tanácskozás több mint kétszáz résztvevőjét Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos köszöntette, aki hangsúlyozta, hogy az első magyar nyelvű orvostovábbképző konferencia Kárpátalján azoknak a támogatásoknak a sorába illeszkedik, amelyekkel Magyarország igyekszik segíteni a vele szomszédos ukrajnai megye magyar közösségének és többségi nemzethez tartozó lakosságának nehéz helyzetén. 
    "Tisztában vagyunk azzal, hogy a tízmilliós Magyarország nem tudja megoldani Kárpátalja problémáit, mert ehhez temérdek pénzre lenne szükség, de minden tőle telhetőt megtesz a gondok enyhítése érdekében, amit a mostani, egy folyamat indító rendezvényének szánt orvostovábbképző konferencia megtartásának támogatása is jelez" - tette hozzá.
    A kormánybiztos, aki korábban maga is orvosként dolgozott, bejelentette, hogy a pedagógusok bérkiegészítéséhez hasonlóan - beépül a 2017. évi magyar költségvetésbe a magyar kormány által a magyar páciensekkel anyanyelvükön beszélő kárpátaljai orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak nyújtott, a szülőföldön való maradást elősegítő fizetés-kiegészítő támogatás. 
    Közölte, hogy Magyarország négymillió forinttal támogatja a munkácsi gyermekkórház tetőszerkezetének cseréjét, finanszírozza a nagyszőlősi kórház gyermekosztályán két kórterem 21. századi színvonalú felújítását, és a Kárpátaljai Református Egyházközség közreműködésével három járási kórházat lát el a legmodernebb ultrahangkészülékekkel.
    Bíró Erzsébet, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője, a megyei gyermekkórház volt főorvosa hangoztatta, hogy erősödnek és egyre jobban intézményesülnek az anyaország és a kárpátaljai magyarság közötti kapcsolatok, amelyeknek része az orvostovábbképző konferencia is. A szakember különösen fontosnak nevezte, hogy Magyarország az anyagi és eszköztámogatások mellett szakmai segítséget is nyújt a kárpátaljai egészségügynek továbbképzések és tanfolyamok szervezésével.