Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar kulturális napok Dublinban

2016-05-14 15:46:00

 

Hagyományőrző programok és magyar ételek kóstolója mellett kiállítás, irodalmi délután, néptánc és népzene is szerepel a dublini magyar kulturális napok kínálatában. A rendezvényt ötödször rendezi meg az ír fővárosban Hungarian Culture Days nevű, önkéntesekből álló szervezet.

 

    A fesztivált támogatják az Írországban működő magyar vállalkozók és a Magyarországhoz kötődő ír vállalkozók és az Ír-Magyar Üzleti Társaság.

    Pálffy István, Magyarország dublini nagykövete az esemény alkalmából az MTI-nek elmondta: a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseiben Írország is egyre inkább megjelenik, ennek egyik megnyilvánulása például a Dublinban és a dél-írországi Corkban működő magyar tanintézetek anyagi támogatása.
    Nemrégiben küldöttség élén látogatást tett Írországban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Látogatása az idején az MTI-nek elmondta: a magyar kormány a dublini magyar iskolának és óvodának 3 millió forintos, a Corkban működő magyar iskolának és óvodának 2 millió forintos támogatási ígéretet tett. 
    Pálffy István a dublini kulturális napokról szólva hangsúlyozta: a magyar kulturális fesztivál programja is egyre bővül, az idén például hungarikum-bemutatóval a Földművelésügyi Minisztérium és a magyar nagykövetség segítségével, és a rendezés is professzionálissá vált.
    Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a jelenleg Dublinra összpontosító rendezvénysorozat kiterjesztését más városokra, Pálffy István kijelentette: ez már nemcsak terv, hanem az első lépések is megtörténtek. Corkban, ahol Dublin után a legtöbb magyar él, januárban, a magyar kultúra napján volt egy igen sikeres kulturális rendezvény és a nagy egyetemi városban, Limerickben is lesz hasonló esemény.
    A dublini kulturális rendezvénysorozat nemzetpolitikai célja a szervezők tájékoztatása szerint az, hogy az Írországban élő magyarok első, de különösen a második generációja ne veszítse el kötődését Magyarországhoz.