Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: az erősödő terrorszervezetek jelentik a legnagyobb biztonsági kihívást

2016-05-13 08:50:00

 

Jelenleg a terrorszervezetek folyamatosan erősödő globális hálózata jelenti a legnagyobb biztonsági kihívást a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

    A tárcavezető az ENSZ-közgyűlés ülésszakának kedden kezdődött kétnapos vitáján tett felszólalását felidézve kiemelte: Európa biztonsági helyzete az elmúlt időben sokat romlott, a terrorfenyegetettség kézzelfogható jeleit is megtapasztalhatták az európaiak. Ezt a veszélyt gyakran az Iszlám Államra egyszerűsítik le, de sok más, komoly terrorszervezet is fenyegeti a világot - magyarázta.
    Azt mondta, éppen ezért az ENSZ-nek is fő célként azt kellene kitűzni, hogy a nemzetközi terrorszervezetek hálózatával szembeni fellépés hatékonyabb legyen mind a megelőzés, mind a béketeremetés, békefenntartás tekintetében. A szükséges reformokról pedig azért időszerű most beszélni, mert a világszervezet élére hamarosan új főtitkár kerül, aki már megvalósíthatja a reformokat - mutatott rá.
    Szijjártó Péter arra is kitért, hogy az ENSZ-közgyűlés napirendjén hangsúlyosan szerepelt a bevándorlási válság azért is, mert Európa déli-délkeleti szomszédságában "a biztonsági helyzet továbbra is meglehetősen törékeny", 30-35 millió olyan ember van Európa közvetlen vagy közvetett szomszédságában, aki élethelyzeténél fogva könnyen dönthet úgy, hogy elindul, és ha ezt megteszi, akkor Európa felé veszi az irányt, még tovább rontva az itteni biztonsági helyzetet. Ezért kell segíteni az olyan országoknak, ahol több millió menekült van, így Törökország mellett Jordániának, Libanonnak és az iraki kurd régiónak - érvelt. Hozzáfűzte: ha ezek az országok nem tudják ellátni a menekülteket, veszélybe kerülhet a stabilitásuk, és az ott tartózkodó menekültek megindulhatnak Európa felé.
    A külügyminiszter megjegyezte: Magyarország már több mint egy éve javasolja, hogy az EU kezelje átfogóbban ezt a kérdést, hiszen uniós forrásból lehetne segíteni ezeknek az országoknak.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy várhatóan több tízezer magyar utazik ki a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra, és előfordulhat, hogy néhányan közülük segítségre szorulnak. Mivel fontos, hogy a konzuli szolgálat a közelben legyen, mindhárom városban, ahol a magyar válogatott pályára lép a csoportmérkőzések során, a magyar szurkolók ott tartózkodása idejére mobil konzulátusokat hoznak létre, továbbá egy mobil konzuli egység is segítséget nyújthat. Mivel azonban "manapság a biztonsági helyzet kihívásokkal teli", azt kérik mindazoktól, akik kiutaznak Franciaországba, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez egy megelőző felhívás.