Auguszta napja van. | 2024.03.29

Speciális közúti akciócsoportok ellenőrzik a fuvarengedélyeket

2016-05-12 16:52:00

 

Speciális akciócsoportot hozott létre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a jogosulatlan, engedély nélküli közúti fuvarozás országos ellenőrzésére - közölte a hatóság az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint az áruszállítási engedélyekkel való visszaélések hatékony felderítése érdekében naponta változnak az ellenőrzési pontok az ország régióiban és a határok mentén. A külföldi vállalkozások fuvarengedélyeit a leginkább érintett tranzit-útvonalakon, határátkelőhelyeken, és logisztikai központokban ellenőrzik a hatóság 2-3 tagú akciócsoportjai. Az ellenőrzések helyszínéről és időpontjairól a hatóság szakemberei folyamatosan egyeztetnek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének tagjaival és munkaszervezetének szakértőivel.
    Az akciócsoportok április 26. és május 11. között 1947 tehergépjárművet ellenőriztek, közülük 45-öt megbírságoltak. Az első héten öt áruszállító bukott meg az ellenőrzésen a nemzetközi árufuvarozási engedély nélkül végzett fuvarozás vagy nem megfelelően kitöltött engedély miatt. Az emiatt kiszabható közigazgatási bírság összege, a visszaélés típusától függően, 500 ezer vagy 800 ezer forint - tájékoztatott a hatóság az MTI érdeklődésére.
    Az akciócsoportok annak a megfelelően felszerelt és hatósági jogkörökkel felruházott szervezetnek az előfutárai, amelyeknek kizárólagos feladata a fuvarengedélyek ellenőrzése lesz - olvasható a közleményben. Az NKH emlékeztetett, hogy a piacvédelmi intézkedések részeként megkezdődött a közúti ellenőrzésre, valamint az ahhoz kapcsolódó bírságolásra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata annak érdekében, hogy a külföldi szabálysértők ellen az ellenőrző csoportok a díj megfizetése érdekében hatékonyan el tudjanak járni.