Tivadar napja van. | 2024.04.20

Újabb négy távhőszolgáltató ellenőrzését zárta le az ÁSZ

2016-05-12 12:32:31

 

Lezárta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft., az egri EVAT Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt., a Komáromi Távhőszolgáltató Kft. és a Móri Hőtermelő- és Szolgáltató Kft. ellenőrzését - közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.

 

    A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ellenőrzésekor megállapították, hogy a társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt, továbbá a tulajdonosi jogok gyakorlása összességében megfelelt az előírásoknak, hiányosságokat a pénzügyi gazdálkodás szabályozottsága területén tártak fel a számvevők.
    Az egri EVAT Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. ellenőrzése megállapította, hogy az önkormányzat részéről a tulajdonosi joggyakorlás, illetőleg a társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt, hiányosságokat a pénzügyi gazdálkodás szabályozottsága területén tártak fel a számvevők.
    A Komáromi Távhőszolgáltató Kft., esetében az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt, a társaság vagyongazdálkodása kisebb hiányosságok ellenére megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel az önköltségszámítás és az árképzés területén.
    A Móri Hőtermelő- és Szolgáltató Kft. esetében megállapították, hogy a tulajdonosi jogait az önkormányzat a hiányosságok ellenére szabályszerűen gyakorolta. A társaság vagyongazdálkodása a belső szabályzatok hiányossága ellenére szabályszerűen valósult meg, hiányosságokat a pénzügyi gazdálkodás szabályozottsága területén tártak fel a számvevők.
    A tájékoztatás szerint az ÁSZ a 2011-2014 között értékelte a társaságok közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenységének szabályszerűségét.
    Az ellenőrzés célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.
    Az ÁSZ folyamatosan ellenőrzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságokat.