Gedeon napja van. | 2024.03.28

Stoltenberg: a NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal

2016-05-12 08:50:14

 

A NATO nem akar újabb hidegháborút Oroszországgal, a Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer nem irányul Moszkva ellen, hanem kizárólag védelmi jellege van - jelentette ki csütörtökön Bukarestben a NATO főtitkára.

 

    Jens Stoltenberg azt követően nyilatkozott, hogy Klaus Iohannis román elnök fogadta hivatalában. Abból az alkalomból látogatott Bukarestbe, hogy csütörtökön üzembe helyezik a dél-romániai Deveseluban az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit.
    Stoltenberg hangsúlyozta, hogy lehetetlen erről a támaszpontból Oroszország ellen támadást indítani, és a rakétavédelmi rendszer a NATO térségén kívülről érkező fenyegetések ellen nyújt védelmet a tagállamoknak. 
    A főtitkár bírálta Moszkvát, felelőtlennek nevezte fenyegetéseit, és kifejtette, hogy a NATO az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt erősítette meg a második világháború óta példátlan módon keleti határát. Hozzátette: az észak-atlanti szövetség végig nyitott volt Oroszországgal, ezért az oroszok maguk is tudják, hogy nem ellenük irányulnak a rakétavédelmi rendszer romániai elemei. Rámutatott: Oroszország erőszakkal változtatta meg a határokat, és szomszédait továbbra is fenyegeti. 
    A főtitkár méltatta Románia elkötelezettségét az észak-atlanti térség biztonságának szavatolása mellett, valamint az ehhez való tevékeny hozzájárulását. Üdvözölte, hogy Románia teljesíti vállalását, és a katonai védelemre költi bruttó hazai termékének két százalékát.
    Klaus Iohannis is nyomatékosította, hogy a rakétavédelmi rendszer romániai elemei nem irányulnak Oroszország ellen. Románia üdvözli a keleti NATO-határok védelmének megerősítését, és Bukarestet aggasztja az ukrajnai és a moldovai helyzet, ahol csakis a politikai, nem pedig a katonai megoldások lehetnek életképesek - mondta Iohannis.
    A romániai deveselui katonai támaszponton mintegy 800 millió dolláros költséggel épült meg az amerikai rakétavédelmi rendszer, amely műszakilag már tavaly decemberben működőképessé vált. Csütörtökön amerikai, román és NATO-vezetők jelenlétében avatják fel és helyezik üzembe a létesítményt.