Emma napja van. | 2024.04.19

Rekordnevezés érkezett a szilvásváradi nemzetközi kutyakiállításra

2016-05-12 07:53:11

 Rekordszámú, több mint 5000 kutyát neveztek a tenyésztők idén a szilvásváradi 3xCACIB nemzetközi kutyakiállításra, amelyet május 14. és 16. között rendeznek meg a Szilvásvárad és Bélapátfalva közti ipari parkban. A három nap alatt a Jack és Parson Russell-, valamint a foxterrierek európai kiállítását is megtartják.

    A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) lassan húsz éve rendezi meg szilvásváradi kiállítását, amelyre soha ennyi nevezés még nem érkezett, mint idén - fejtette ki Korózs András, a szervezet elnöke az MTI-nek.
    "Egy több napos magyar kiállításon naponta átlagosan 600 és 1000 kutya között szokott lenni a hazai és nemzetközi résztvevők száma, a mostani bemutató szombati napján azonban 1700, vasárnap 1900, Pünkösd hétfőn pedig 1600 kutya vesz részt. Ezzel minden idők eddigi legnagyobb nevezési létszámát regisztráltuk" - emelte ki az elnök.
    A rendezvényre 35 országból érkeznek kiállítók Izraeltől Amerikáig, Angliától Finnországig, a kutyákat bíráló 32 szakember pedig 17 országból lesz jelen.
    Az elnök a magas részvételi arányt egyrészt az elismert, külföldi bírók személyével indokolta, valamint külön vonzerőnek nevezte azt is, hogy a kiállítást szabadtéren rendezik, ami a nagy nemzetközi kiállítások sorában kuriózumnak számít. Mindezeken felül az állat- és környezetbarát programhoz minden alkalommal kapcsolódik a tradicionális magyar lovas életet és a lipicai ménes történetét bemutató attrakció is, amely hozzájárul a rendezvény vonzerejéhez - fűzte hozzá.
    Korózs András arról is beszélt, hogy a nevezési listát a népszerű fajták vezetik: francia bulldogból és golden retrieverből a három nap alatt csaknem 200 egyedet láthat a közönség, de csúcsnevezési létszám érkezett magyar vizslából is, amelynek rövid és drótszőrű változatából mintegy 100 példányt zsűriznek majd a szakemberek.
    "Ennél a fajtánál a magas, 100 kutyát meghaladó létszám annak is köszönhető, hogy szakítottunk a tradíciókkal és megpróbáltunk külföldi szakembereket is beosztani a magyar fajták elbírálásához. Ez, úgy tűnik sikeres volt, mert a nevezések aránya alapján elmondható, hogy a magyar tenyésztők kíváncsiak a külföldi bírók véleményére is" - emelte ki az elnök.
    A bemutatókon túl Szilvásváradon lesz Jack Russell-, a Parson Russell- és a foxterrierek európai vándorkiállítása, ezekből a fajtákból így a három nap alatt csaknem 500 bírálat zajlik majd.
    A rendezvényhez kapcsolódik az Én és a kutyám címmel kiírt rajpályázat is, amelyet a három környező megye, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye iskoláiban és óvodáiban hirdettek meg a szervezők. A nevező gyerekek belépőjegyet kapnak, a rajzokra a rendező szervezet Facebook oldalán lehet majd szavazni.
    Korózs András elmondta azt is, hogy pünkösd hétfőn, a rendezvény zárónapján szentelik fel a szövetség kilenc magyar kutyafajtát ábrázoló új zászlaját. A program fővédnökségét Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó