Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ingyenes könyvcsomagokkal segíti az iskolákat a Hamvas Béla Alapítvány

2016-05-11 19:43:00

 

A Hamvas Béla-életműsorozat részeként megjelent kötetekből összeállított ingyenes könyvcsomagokkal támogatja a középiskolákat, egyetemeket, könyvtárakat és közintézményeket a Hamvas Béla Alapítvány, amely szerdán délután nyitotta meg új központját Budapesten.

 

    Palkovics Tibor, a Hamvas Béla (1897-1968) életművének, szellemi örökségének gondozására létrehozott alapítvány elnöke az eseményen az MTI kérdésére elmondta: bármely könyvtár és iskola jelentkezhet az alapítványnál a csomagokért. A tavaly nyáron indult könyvadomány-program eredményeként eddig több mint 50 intézmény, köztük sok határon túli kistelepülés könyvtára jutott Hamvas-művekhez.
    Az újonnan megnyílt fővárosi központjában az alapítvány egyfajta könyvtárral is felszerelt spirituális központot, valódi szellemi közösséget szeretne létrehozni a Hamvas Béla életműve iránt érdeklődők számára - fogalmazott Szakács Gábor kuratóriumi tag a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Hamvas-életműsorozat legújabb, Nehéz nem szatírát írni című kötetét is.
    A könyvhöz utószót író Palkovics Tibor hangsúlyozta: a kötet többek között tartalmaz egy hét írásból álló, társadalmi viszonyokat kifigurázó, ma is rendkívül aktuális szatíraciklust, amely valamikor 1929 és 1931 között keletkezett, mai formáját csak valamikor 1936 után nyerte el.
    Az életműsorozat köteteit megjelentető Medio Kiadó távlati terveiben szerepel egy leginkább a kritikai kiadáshoz közelítő, az életművet szisztematikusan feldolgozó, valamint a Hamvas Béla legkedvesebb forrásműveit közreadó sorozat is - mondta el Palkovics Tibor, aki megjegyezte: az alapítvány szeretne tenni az ellen is, hogy az irodalomtörténeti összefoglalók rendre megfeledkeznek a számos jelentős költőre és íróra, köztük Weöres Sándorra is nagy hatást gyakorló Hamvas Béláról.
    A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Hamvas Béla a fő témája az idei Virágzás napjai pünkösdi fesztiválnak, amelyet május 13. és 16. rendeznek meg az Őrségben.
    Vasárnap a Hamvas Béla-emléknapon az író-filozófus műveiből szólalnak meg részletek olyan színművészek tolmácsolásában, mint Rátóti Zoltán és Rudolf Péter. Az elhangzott részletekről az alapítvány meghívott vendégei, Hamvas Béla életművének és hagyatékának gondozói beszélgetnek.
    Az érdeklődők szombat este részleteket láthatnak Katona Zsuzsa és Nyeste Péter készülő Hamvas Béla-portréfilmjéből, valamint egy kóstolót is szerveznek A bor filozófiája című kötetben szereplő borokból - ismertette Palkovics Tibor.