Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felfüggesztett börtönt kaptak a szülők, akik az autóban hagyták csecsemőjüket

2016-05-10 15:49:22

 

A bíróság másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt azokra a szülőkre, akik a tűző napon álló autójukban hagyták csecsemőjüket tavaly - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t.

 

    A közlemény szerint a vádlottak tavaly nyáron egy III. kerületi bevásárlóközpont parkolójában, a tűző napon álló kocsijukban - az autó ablakait pár centiméterre lehúzva - bezárva hagyták másfél hónapos gyermeküket, amíg vásárolni mentek.
    A 28-31 fokos déli hőségben háromnegyed órára felügyelet nélkül hagyott csecsemő folyamatosan sírt, és bár az egyik vádlott járműben hagyott mobiltelefonja - egy bébiőr-applikáción keresztül - nyolcszor is jelzett a másik vádlott telefonjára, a szülők nem hallották meg a figyelmeztetést, és nem mentek vissza gyermekükhöz.
    Két járókelő hallotta meg a csecsemő sírását, akik értesítették az áruház biztonsági szolgálatát, majd a mentőket és a rendőrséget.
    A szülők a tényeket elismerték, de bűnösségüket nem. Azt mondták, azért hagyták magára a csecsemőt, hogy kialudhassa magát, mert egy korábbi oltástól nagyon nyűgös volt, és az anya szerint nagyobb veszéllyel járt volna, ha magukkal viszik.
 Azt állították, hogy nem akarták ilyen hosszú időre őrizet nélkül hagyni a csecsemőt, ám a vásárlás elhúzódott, ezért az apa egyszer kiment ellenőrizni a gyermeket, de amikor mindent rendben talált, visszament a bevásárló központba. A bébiőr-applikáció figyelmeztetését pedig azért nem hallották meg, mert az túl halkan jelzett - mondták.
    Az ítélet szóbeli indokolása szerint a bűncselekmény már önmagában a veszélyeztetéssel megvalósul, anélkül, hogy tényleges egészségkárosodás következne be. 
    A bíró hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy egy szülő felügyelet nélkül magára hagyja csecsemőkorú gyermekét, és osztotta az ügyészség álláspontját abban, hogy önmagában a bébiőr-applikáció használata nem minősül megfelelő óvintézkedésnek.
    Az ítélet nem jogerős, a védelem felmentésért fellebbezett - áll a közleményben.