Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elismeréseket adtak át a mentők napján az Országházban

2016-05-10 11:16:17

 

A mentők napja alkalmából elismeréseket adott át Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára és Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója  kedden Budapesten, a Parlamentben.

 

    Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, az esemény fővédnöke az ünneplés céljáról azt mondta: köszönetet mondanak a helytállásáért, valamint felidézik a mentőszolgálat múltját, ami hitet és erőt ad a további feladatokhoz. Úgy fogalmazott, hogy a mentők munkája valódi hivatás, nincs ember, aki ne tartaná példaértékűnek mindennapos készenlétüket, szakmai teljesítményüket.
    Felidézte, idén ünnepli az ország az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, amely nem csak a forradalmárok története, hanem azoké a mentődolgozóké is, akik készen álltak arra, hogy akár golyózáporban is életeket mentsenek.
    Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, hogy az 1887-ben Magyarországon megalakult önkéntes mentőegyesület Európában a második volt, és az ország azóta is élen jár ebben a tevékenységben. Hozzátette: a magyar mentés olyan jelkép, amely kifejezi a társadalom szolidaritásba vetett hitét, hiszen a rászorulók - kortól, nemtől, anyagiaktól függetlenül - megkapják a segítséget. Olyan embereket ünnepelnek ezen a napon, akik példát mutatnak a többieknek.
    Máté Gábor főigazgató arról beszélt, hogy ükapja, Kresz Géza nemcsak a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet alapította meg, hanem a Mentők Lapját és a Városligeti Műjégpályát is, felvilágosító műveket írt, fellépett az élemiszer-hamisítás ellen, dolgozott a kolerajárvány megállításán és közreműködött - az ÁNTSZ elődjének - a Fertőtlenítőintézetnek a megalapításában.
    A főigazgató szólt arról is, hogy a kinevezése óta eltelt öt hónap alatt milyen eredményeket sikerült elérni: egyebek mellett rendezni tudták a mentőtisztek, mentéstechnikusok és mentőápolók jogállását, lehetővé tették a 24 órás szolgálatot, átalakították Budapest akut sebészeti ellátásának rendszerét, 12 mentőállomást felújítottak és 12 új mentőautót rendeltek, valamint elérték, hogy a mentődolgozók ingyen használhassák a budapesti tömegközlekedést.
    A mentők napján 127-en vehettek át elismerést. Átadták a Batthyányi-Strattmann László-díjat, amely egy életműdíj azoknak, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi és a szociális, valamint a családvédelmi ellátás fejlesztéséhez. Hősies mentésért különdíjakat a rendkívüli helyzetben tanúsított kivételesen bátor magatartással lehetett kiérdemelni. Kiosztották A magyar mentésügyért emlékérmeket, a Dr. Orovecz Béla-emlékérmeket, a Kresz Géza-emlékérmeket, az Iránytű díjakat, valamint miniszteri és főigazgatói dicséreteket is átnyújtottak.
    Május 10. a mentők napja, 1887-ben Kresz Géza orvos kezdeményezésére ezen a napon alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, amely 1948-ig működött. 68 évvel ezelőtt, május 10-én az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vette át a mentőszervezetek irányítását.