Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nébih: 14 baconből egyet ki kellett vonni a forgalomból

2016-05-10 08:13:49

 

Tizennégy füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt bacon termékből egy romlott volt, az a forgalomból kivonta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a bacon előállító üzemeket is ellenőrizte.

 

    A hivatal kedden az MTI-vel közölte, hogy elrendelte a romlott termék visszahívását és megsemmisítését, a terméket előállító cég élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. 
    Kiemelték: 2 hagyományos pácolású és 12 gyorspácolású terméket vizsgált a Nébih, amelyek közül 12-t Magyarországon, kettőt pedig külföldön állítottak elő. A mintavételek során 10 üzemben a bacon gyártási folyamatát is hatósági ellenőrzésnek vetették alá.
    Arról is beszámoltak, hogy a hivatal munkatársai szúrópróba-szerűen négy cég termékeiben a PAH-tartalmat (policiklikus aromás szénhidrogének, amelyek a nem megfelelően végzett hagyományos füstölés során kerülhetnek a termékekbe) is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak - közölték. 
     Az üzemekben vett minták alapján vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe kerülését, valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt.
    A jelölési előírásoknak csupán 1 bacon minta felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő például, hogy nem megfelelően tüntették fel - az egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie - tápérték táblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított - olvasható a Nébih közleményében.