Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kvótareferendum kiírásáról dönt a parlament

2016-05-10 06:26:56

 Az Országgyűlés ma határozati javaslatban rendelheti el az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítását, ezt követően Áder János köztársasági elnök ismerteti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, majd az alaptörvény hatodik, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos módosításáról kezdődik vita.

    Az ülésnap reggel 9 órakor a madarak és fák napjára emlékezéssel és napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek.
    A képviselők elsőként szavazhatnak a kvótareferendum elrendeléséről, miután a Ház hétfőn a Fidesz-KDNP kezdeményezésére lehetővé tette a javaslat házszabálytól eltérő gyorsaságú tárgyalását. Az indítvány elfogadása esetén az állampolgároknak arra a kérdésre kell válaszolniuk: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A javaslat szerint csaknem ötmilliárd forint fordítható a népszavazás lebonyolítására, amelyre várhatóan szeptemberben vagy október első napjaiban kerül majd sor.
    A parlament a szavazási időszakban módosíthatja a népszavazási törvényt is, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben, továbbá döntés várható a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is.
    A határozathozatalok után a párizsi klímacsúcson született megállapodás kihirdetéséről kezdődhet vita az államfő felszólalásával. Ezt követően az alaptörvény hatodik módosításának általános vitáját bonyolíthatják le a képviselők, a kormánypártok javaslatukban új különleges jogrend bevezetését javasolják terrorveszélyhelyzet esetére.
    Az Országgyűlés szerdán és csütörtökön a jövő évi költségvetést tárgyalja.